Say NO November

Het heerlijke najaarszonnetje van oktober is ingewisseld voor guur weer, regen en wind, de langste file van het jaar kunnen we ook weer afvinken, herfstmaand november is begonnen. De maand die in het teken staat om lekker je gezichtshaar te laten groeien tot snor, flinke baard of iets wat er op lijkt, alles om aandacht te vragen voor het goede doel. Ik beschik niet over overtollige snorharen en laat deze challenge graag aan mannen over. Deze elfde maand van het jaar heeft natuurlijk ook nog Singles day, Thanksgiving, Black Friday (zoals Mees zegt, ‘dan kopen we het dan toch?’ Het hele mechanisme van deze dag is duidelijk in zijn systeem geprint), voor Nederlanders onder de rivieren de start van carnaval en de maand die in het teken staat van hevige menstruatie. Of als ik mijn horloge mag geloven, is er een reeks aan badges te verdienen van sportieve challenges deze maand.

Nee is ook een challenge
Onlangs las ik een artikel over say NOvember, ‘a time to start saying no to people, places & things that drain your energy’. Dit bestaat blijkbaar ook al even, maar popt de laatste tijd steeds op. Is dit dan zo’n teken? Na de stille COVID periode van afgelopen twee jaar is alles weer in dubbele sneltreinvaart op gang gekomen, agenda’s staan volgepland van vaste sportavonden, werkgerelateerde verplichtingen, het hele sociale gebeuren, feestjes, borrels, etentjes etc…

Die keren dat ik mijzelf te laat afvraag ‘Wat doe ik hier?, Waarom heb ik ja gezegd? Wanneer ik op mijn ‘vrije avond’ in een restaurant zit met gezelschap en gesprekken voer waar je geen energie, motivatie of sprankje creativiteit van krijgt, dan kan zo’n avond lang duren. Herkenbaar? Of voordat ik er goed en wel over na heb gedacht zeg ik vol enthousiasme, ‘oh ik help je wel, ik doe het wel even’. Het zit ook in het woordje ‘even’ dat verandert als een blok aan mijn been.

Waarom is het soms zo lastig om nee te zeggen. Is dat ene kleine woordje bestaande uit 3 letters nou zo moeilijk? N-E-E. Het komt ook vaak met een schuldgevoel als je nee zegt met een extra nadrukkelijke sorry met uitgebreide uitleg er achteraan. Heel verhelderend ook iemand die zegt ‘Oh je kan niet, ik hoef geen hele uitleg waarom niet’. En zoals iemand zei: ‘No is a decision, Yes is a responsibility. Tegenwoordig gaat het mij stukken makkelijker af, heeft het dan toch weer iets met die verrekte leeftijd en wijsheid der jaren te maken? Bewustere keuzes maken voor jezelf? Ja zeggen is veel makkelijker. Bekijk het van de andere kant, nee zeggen betekent eigenlijk ja zeggen tegen iets anders. ‘Nee’ creëert ruimte voor ‘ja’. Je wil toch ergens blij van worden, energie van krijgen? En niet bij elke ontmoeting, meeting totaal leeggezogen, uitgeput terugkomen? Nee is voor mij ook Ja zeggen tegen bewuste keuzes, onbekende avonturen, iets nieuws of spannends doen voor de 1e keer, flexibiliteit en positiviteit.

Waar zeg jij nee tegen?
Nee tegen de persoon die energie kost, de onredelijke klant, nee tegen dure uitgaven, nee tegen negativiteit van Nancy Negative of Debby Downer. Nee zeggen tegen het nee zeggende stemmetje in je hoofd met de mantra ‘Nee, ik kan het niet, ik ben er nog niet klaar voor’, nee zeggen tegen alcohol, ongezond eten, suiker of koffie? Ik zeg een volmondige nee tegen kantoorkoffie, maar tegen mijn geluksshotje cafeïne in de ochtend waar ik vrolijk van wordt, roep ik heel hard ja.

November een moeilijke, nutteloze maand? Ach, het is eigenlijk een lange voorbereiding op de feestmaand die komen gaat waarin je bewuste keuzes maakt en vaker nee zegt. Waar zeg jij nee tegen?

#sayno | #positiveenergy | #almostchristmas

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.