Hallo Hollandse hitte

Bij het eerste warme weekend schiet heel Nederland in de stress. Is dit nu de hittestress waar iedereen het ineens over heeft? Vaak in een adem genoemd met code geel alarmbellen, die luidt rinkelden afgelopen zaterdag. Het hele land in rep en roer omdat we tropische temperaturen van 30+ graden op ons af zien komen. Het hitteplan treedt weer in werking. Op een aantal plekken worden bruggen natgespoten of extra waterpunten ingezet. Zijn we dan echt niets meer gewend? Waar in Frankrijk en Spanje de hitte records al een paar dagen worden verpulverd, is ons kikkerlandje nu (eindelijk) aan de beurt?

Hittestress
Vanwege de zeer hoge temperaturen is in Limburg een hittewaarschuwing van kracht. Code geel. “We hebben te maken met extreem heet weer, tropisch weer en zomers weer”, bij het woord tropisch veer ik op, Heerlijk! Continue worden we gewaarschuwd voor ‘hittestress’. Ik weet dat er veel vormen van stress kunnen zijn, maar deze? De adviezen vliegen door alle nieuwsberichten, drink genoeg, zoek op tijd een schaduwrijke plek, let op elkaar en zorg goed voor je lijf, voorkom oververhitting of erger een hitteberoerte. Vergeet ook niet de tips hoe we een plaknacht kunnen voorkomen, wat de beste temperatuur is voor je lichaam om in te slapen en de beste slaaptips zoals ‘Ga buiten slapen als het koeler is’. Dus, sleep die slaapzak naar buiten en wordt één met de natuur.

Mooi weer maakt gelukkig
Waarin het gepuf, gezucht en geklaag over het weer (we blijven Nederlanders he?) met elke temperatuurstijging toeneemt, trek ik weer helemaal in de plooi, kom tot leven. Heerlijk die zon op je gezicht, de warmte die als een deken om je lijf drapeert met af en toe een zweetdruppel glinsterend over je huid voelen glijden.
De BBQ pakketten staan klaar bij de lokale slager, bij menig man komt het oergevoel bovendrijven om zijn kookkunsten te showen met een pulled pork of tomahawk steak caveman style.
Het riviertje de Mark is weer gezellig gevuld met (borrel)boten, sups en andere nieuwe watersportattributen drijven voorbij in de langzaamvaren file. Dit is de kleine ondernemer van basisschoolleeftijd niet ontgaan, langs de waterkant zijn de verkooppunten voor verfrissing (lees: fles rosé) weer geopend. Een beetje variatie in de krantenwijk bijbaan.
Deze zinderende zonnige zaterdag staat in het teken van de seizoensafsluiting. Met mijn ‘waterbottle’ als vertrouwde accessoire, sta ik de jongens aan te moedigen. Bij elke sprint op het hockeyveld lijken ze meer en meer op felgekleurde cherrytomaatjes, maar met een glanzende medaille om de nek is ineens de warmte als sneeuw voor de zon verdwenen en springen ze er op los.

Denk niet dat ik bij elke zonnestraal opveer om ze te vangen buiten. Zelfs afgelopen dagen tijdens mijn thuiswerkdagen zie je mij niet buiten op het terras achter mijn laptop. Tijdens de vaste ‘calls’ in de middag met plonzende, pleziermakende buurtkinderen op de achtergrond is niet heel handig. Dus, ik zit binnen met een vertrouwde dampende cappuccino en mijn jubeltenen in warme schapenvachtjes (oftewel Uggs). Ik moet altijd even opwarmen…

Zwetende zwoele zomer
Zijn dit de ‘tropische dagen’ die we komende jaren meer en meer krijgen of zoals ik laatst hoorde, wordt Nederland het Bordeaux van de lage landen? Klinkt best goed toch? Naast de hittewaarschuwingen nog een ander advies; pak het moment, leef in het nu, hoor ik vaak. Dit geldt zeker zodra de zon schijnt, want even knipperen met je ogen en het is een druilerige regenachtige steenkoude zondag. ‘Goed voor de tuin hoor je dan’. Nou, van mij mag het een lange zomer met tropische temperaturen zijn, word je toch vrolijk van? Life is better in flipflops.

#summertime | #hittestress | #hallozomer

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Een reactie op “Hallo Hollandse hitte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.