Het Sint geheim ontrafeld

Dit jaar komt het Sint Stuiterfestijn langzaam op gang. Een tijdje in quarantaine werkt ook lekker mee. Gelukkig net op tijd om het school surprise feest live mee te pakken.
De schappen van de supermarkten lagen alweer vroeg vol pepernoten met nieuwe exotische smaken. Wat te denken van mermaid, unicorn of een uitgestorven dino smaak uitgebeeld in zoetsappige of felle kleuren. Deze verkooppsychologie werkt bij mij averechts, deze verleidingsdans slaat niet aan. Überhaupt pas een week voor het kinderfeest komen de eerste chocolade pepernoten in huis. En weet ik ook weer waarom, noem het eigen belang. Thuiswerken, koffie binnen handbereik met daarnaast een bakje pepernoten, nog een nieuwe ronde pepernoten. Ach waarom niet in 1x het hele zakje verorberen. Als je het doet, doe het dan gelijk goed, inclusief misselijkheid, hebben we dat weer gehad voor dit jaar.

Het geheim ontrafeld
Met volle overgave en veel fantasie hebben wij het Sint Stuiterfestijn uitgebreid gevierd. Het raadsel van de schoorsteen, de Sint Jet die de hele wereld over vliegt om Nederlandse kinderen te bezoeken in het buitenland, maar net zo goed het mysterie dat de Sint weet dat je weer in Nederland woont en dus naar het goede huis rijdt (met een beetje hulp van de burgemeester van Breda).
Hoe vertel je je kind HET geheim? Nou, soms wordt het voor jou gedaan, het eerste zetje gegeven. ‘Weet Mees het geheim van de Sint al?’ wordt er gevraagd. ‘Wat bedoelen ze, mam weet jij het?’ Oeps, en nu? Ik grijp het moment toch aan om de Sint fantasiebubbel met lichtelijke pijn in mijn hart te laten knappen. ‘Mam, de Sint kan toch ook echt niet zo lang leven, dat weet ik toch allang?’. ‘Alleen opa denkt dat Sint nog bestaat, dat is best gek’. Niet veel later hoor ik de mededeling ‘Mam, ik ga mijn schoen zetten vanavond’. Huh? lichte paniek neemt de overhand. Dit had ik niet zien aankomen aangezien het geheim gedetailleerd is besproken. Ik heb een tandje teruggeschakeld en de schoenzet rituelen en scenario’s deze keer niet voorbereid. ‘Iedereen uit mijn klas mag vaker zijn schoentje zetten’. Ben ik te streng met drie keer schoentje zetten in de weken voor 5 december?

Wie is die knutselpiet?
Dit jaar worden er surprises gemaakt in de klas inclusief gedicht. Je begrijpt wie de knutselpiet pet op heeft bij ons. Na wat aandringen en tijdsdruk komt Mees met een uitgebreid creabea idee. ‘Mam, wil jij mij ‘even’ helpen?’ Ik worstel met knutsel frutsel spullen terwijl in de woonkamer een jochie onverstoorbaar met opperste concentratie zijn RC car behendig bestuurd. Kan dit concentratievermogen ook voor het fröbelen worden opgeroepen? Zondag is er geen ontkomen aan en mijn stuiterbal is druk in de weer met potloden, papier, verf, lijm en veren. Er wordt met moeite nog een gedicht uitgeperst. ‘Zo, ik ben klaar’ hoor ik met een zucht.
Vrijdagochtend lopen we hand in hand naar school. Vol trots draagt hij zijn ‘art piece’ naar binnen. Nog een blik over zijn schouder en een grote glimlach komt mijn kant op. In de klassenapp zie ik foto’s van alle surprises, wat een verscheidenheid aan kunstwerken!, de wcrollen, schoenendozen, houten stokjes, papier mache zijn niet meer te herkennen. Is er tegenwoordig een knutselcompetitie, naast het school kerstdiner of paasontbijt gaande onder ouders?

Heerlijk avondje
Ondanks dat de familie helaas weer niet compleet is, is het een volwaardig Sint Stuiterfestijn. Pepernoten in mijn hamsterwang, videoverbinding met familie, gebonk op de deur, mijn fantasie gaat alle kanten op. Het is een heerlijk avondje.
Nu maandagavond is de rust wedergekeerd, althans… De doos met kerstversiering staat beneden in de startblokken, deze keer niet wachten tot medio december met de slingers ophangen. Move over Sint het is tijd voor Santa. ‘Mam, sommige kinderen geloven dat Santa ook bestaat’

#Sint #hetgeheim #heerlijkavondje #allesvieren

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Een reactie op “Het Sint geheim ontrafeld

  1. Ah, geweldig toch, die tijd dat kinderen net ontdekken dat Sinterklaas niet bestaat maar voor het schoentje zetten toch heel graag nog even het spelletje wel meespelen? Alles voor de cadeautjes, toch? Wat betreft de surprises, ook in mijn kindertijd was er al een behoorlijke knutselcompetitie gaande en die won ik nooit helaas.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.