It’s beginning to look like…lockdown

December, wintermaand, kerstmaand, feestmaand? Van een feestgevoel is geen sprake. Ik fiets door de stad, zie twee troosteloze bomen, nou ja eerder boompjes met hangende takken op het grote plein staan. Is dit het nu, het kerstgevoel? Wat mis ik de over de top kitsch Christmas decoraties, de glitter en glans, gekke selfiebooths, vrolijke, soms irritante kerstliedjes en de blije medemens met ‘Happy Holidays’ begroeting. Is dit weer die nuchtere Hollandse mentaliteit ‘doe maar normaal, doe je al gek genoeg?’ Juist nu heb ik heimwee naar een over de top Kerst. Het doe maar normaal principe gaat dit jaar ook niet meer op, dus uitpakken maar! De kerstboom staat al vroeg dit jaar. Mijn stuiterballetje is helemaal enthousiast en vol overtuiging versiert hij zijn boom, met als resultaat een heerlijke gekleurde glinsterende kitsch boom. ‘Mam, waar is mijn Christmas stocking? Hebben we candy cane? Gaan we ook een gingerbread house maken en versieren?’ Huh? Dit zijn de overblijfselen van twee jaar buitenland waar Santa al fanatiek aanwezig was vanaf november. Tuurlijk, we halen alles uit de kast, laat die positieve vibes maar komen.

Gezelligheid x lockdown = kerstgevoel?
Opeens is daar de laatste schoolweek. Kerstontbijt op school gaat door, nog snel tussen de teams vergadering door ergens bij een bakker naar binnen stormen voor een speciaal ontbijt. Gelukkig heeft meneer niet te veel eisen, met een croissant of krentenbol is hij helemaal blij. Om 7:30 fietsen we in het donker naar school, Mees in zijn feestelijke kerstoutfit + kerstmuts. Het kerstontbijt verpakt in zijn lunchbox, nog snel een speciaal papieren kerstbordje met bijpassend servetje erbij. Mijn twijfel slaat heel even toe bij het zien van alle schalen bedekt met aluminiumfolie die ouders naar binnen dragen. Nee, het is goed zo, Mees is blij met de inhoud en ik doe niet mee aan deze kerstcompetitie. Ik kijk naar de school, alle klassen zijn nog donker en mooi sfeervol versierd met lichtjes, het kerstgevoel begint te komen.

Zeg je kerst dan hoor je het uberhollandse woord gezelligheid. De warmte, geborgenheid, lichtjes, een nieuw kerst ‘kleedje’ aanschaffen (altijd een reden om te shoppen) nog een ‘gezellige’ kerstcoupe halen bij de kapper en laten we de kerstcadeautjes niet vergeten. Hoe kom ik op deze gedachten, waar ging het mis? Zoals elk jaar ga ik met kleine stuiterbal fysiek naar de winkel om een cadeautje voor papa uit te zoeken. Er was al een heel plan uitgedacht. Aan het begin van de winkelstraat kijken we elkaar aan. ‘Mam, waar is de winkel?’ Daar heel dichtbij en nu geen klanten, snel naar binnen. Check 1e cadeau gescoord. Bij de volgende bestemming staat een rij. ‘Mam, ik wil niet in de rij, gaan we naar huis?’ Pff gelukkig alsof hij mijn gedachten kan lezen, ik krijg al jeuk en vlekken in mijn nek bij het zien van een rij. Mijn ongeduld en rijen is geen goede combi, dus in sprintrecord naar de auto, weg hier. Thuis is binnen 5 minuten alles online besteld.
’s avonds tijdens het diner heb ik totaal niet de behoefte om de persconferentie live te horen. Ik lees het wel. Nu naar meer dan een jaar terug op Hollandse bodem vraag ik mij af wat doen we hier? Ik dacht dat we in Azië vreemde maatregelen hadden in de 1e strenge lockdown gevolgd door alle fases. Nou tegenwoordig doet Nederland mee in de titelstrijd naar wispelturige maatregelen.

Lockdown met slingers
Het einde van het jaar gaat weer de boeken is als kille koude winter lockdownmaand. Niks feestmaand. Deze keer heb ik er meer moeite mee. Waar ik vorig jaar de knop om zette, zoek ik nu nog steeds de slingers. In mijn hoofd ontstaat kortsluiting van opvangschema’s, kerststress, werkperikelen en missen van ontmoetingen. Deze maandag is opvang geregeld, de komende weken gaat ons vast ook lukken (of niet). Vanachter mijn laptop gil ik naar Siri, ze luistert, de Christmas songs knallen uit de HomePod. Kom maar door met die slingers. In gedachte denk ik al aan kerstavond. Met lange blonde uitgroei lokken, in te strak zittende lycra liggend op de bank, kijkend naar zoetsappige kerstfilms, prop ik een extra chocolade bonbon in mijn hamsterwang. All I want for Christmas…

#lockdown | #slingers | #alliwantforchristmas

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Een reactie op “It’s beginning to look like…lockdown

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.