lockdown in luxury

De eerste weken thuis in lockdown zitten er op. Iedereen (her)ontdekt zijn kooktalenten, maakt schema’s, begint aan de grote voorjaarsschoonmaak, waar Marie Kondo jaloers op zou zijn, en ontwikkelt een puzzeldrift. Heel Holland Puzzelt, ik voel een nieuw tv format aankomen. Is dit na het hamsteren waar collectief behoefte aan is?

Iedereen is zoekende naar een structuur in de dagroutine. Opeens ligt alles overhoop, stuurloos, moet je flexibel zijn, omgaan met deze nieuwe werkelijkheid en een nieuwe koers varen. Afgelopen jaar in KL heb ik wel geleerd om flexibel te zijn, maar dit is een andere dimensie. De homeschooling geeft gelukkig nog structuur alleen is daarmee mijn eigen tijd verdwenen. Laat ik nu ook niet echt uitblinken in stay-at-home-mum skills. Mijn lontje is af en toe kort of eigenlijk totaal verdwenen. Van een manlief die altijd op reis is naar 24 uur per dag met twee stuiterballen in en om het huis heeft wat aanpassing nodig.

Lockdown
De eerste dagen is veel onduidelijkheid over de ‘Movement Control Order’ zoals het netjes wordt genoemd. Door de straat rijdt een auto met luidspreker. Mijn Bahasa is niet van een dergelijk niveau om er iets van te begrijpen. Per dag wordt er meer helderheid gegeven over de lockdown inclusief nieuwe verscherpte maatregelen. De grenzen van Maleisië zijn dicht, reizen tussen de verschillende staten kan niet meer. Vanaf dag één zijn alle scholen, restaurants, winkels, sportclubs, moskeeën en parken gesloten. Wegversperringen zijn opgezet, één persoon per auto, even een rondje (hard)lopen op straat mag niet, er is een speciaal ouderen uurtje in de supermarkt en een mondkapje is verplicht, zo maar een paar regels. Politie en leger voert controles uit. Dit is ook wel nodig. Zeker de eerste dagen zag je ook hier beelden van Maleisiërs die naar de lokale ‘hawker stalls’ gaan voor een gezellige lunch. In een land waar eten in gezelschap van familie of vrienden bijna een cultureel erfgoed is, toch best lastig. Al vrij snel wordt dit de kop ingedrukt met extra controles, boetes of een gevangenisstraf als je het echt heel bont maakt. Waar KL normaal een hartinfarct laat zien van auto’s, zijn de straten nu verlaten met af en toe een GrabFood of Foodpanda scooter. De ‘noise pollution’ is ineens ook verdwenen. Er heerst een soort serene, surrealistische stilte of is dit de stilte voor de coronastorm?

Naar de supermarkt is opeens eens ‘uitje’. Bij binnenkomst in de rij op je beurt wachten wanneer je wordt toegelaten. Mondkapje is verplicht, nog even een temperatuur check en handen desinfecteren voordat je met een karretje boodschappen mag doen. Bij de kassa in het rode vak of achter de lijn wachten en bij het verlaten nog een keer je handen desinfecteren.

Wil je niet naar huis?
Deze vraag kreeg ik van vrienden de laatste week steeds vaker. Uhm nou nee. Het was ook niet in mij opgekomen. KL is nu mijn thuis en dan terugkeren naar ons geliefde Brabant waar het virus nog meer rond waait? Ook binnen de expat community waren steeds meer vragen hierover of zelfs families die onverwachts het land verlieten om naar ‘huis’ te gaan. Of USA dan nu zo’n goede optie is…
Deze tijden benadrukken extra hoe ver we bij elkaar vandaan wonen. De familie app, groep videochats draaien overuren, virtuele knuffels vliegen over en weer. In KL is de communicatiestroom goed op dreef, vanuit de overheid, ambassade, safetymanager van het werk en als goede buur zorg je voor elkaar. In de sport appgroep informeren we elkaar nu over de status in de buurt, hoe de schappen erbij liggen in de supermarkt, wat wel en niet meer kan etc… Maar bovenal houden we elkaar op de been met opbeurende woorden, hilarische video’s of foto’s die zorgen voor de schaterlach van de dag. Waar werkend Nederland online vergadertools inzet, gebruiken wij videochats voor de dagelijkse workout, voor de dosis beweging en fun.

Hoe verder?
Voorlopig zitten we thuis. Al is dit voor sommige families niet vanzelfsprekend. ‘Of ik mijn baan nog heb deze maand, weet ik niet’ is een veelgehoorde zin van buren. En dat betekent vaak letterlijk binnen een paar maanden je boedeltje oppakken, het land uit.
Dat het grote impact heeft is zeker. Wat te denken van families die op kleine vierkante meters wonen, niet naar hun werk kunnen, dus geen inkomen. Of gezinnen die niet bij elkaar kunnen zijn, ouders die ergens anders op de wereldbol verblijven. Ondanks de onzekere tijd, gemis van vrijheid en dierbaren, zitten wij in een luxe lockdown in een groot appartement, het zwembad is nog open (in veel grote condo’s gesloten) en waar de dag bijna altijd begint met een vriendelijk heet zonnetje. Het kan vele malen erger. Wij blijven voorlopig thuis.

#lockdown | #stayathome | #bepositive | #endoor

 

 

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

6 reacties op ‘lockdown in luxury

  1. Goed om te lezen dat je zo positief bent! Ook hier in Tanzania zijn naast de toeristen plotseling ook veel expat families met de laatste vluchten vertrokken. Opmerkelijk om nu tot de ‘achterblijvers’ te behoren, terwijl grenzen gesloten zijn en luchtvaartmaatschappijen niet meer vliegen. Al merken we er hier nog relatief weinig; scholen zijn gesloten, het toerisme ligt stil maar iedereen mag nog vrij over straat bewegen. En wordt opgeroepen om massaal naar de kerk te gaan om te bidden… Wat dat betreft had ik graag willen zien dat Tanzania meer het voorbeeld van andere landen, zoals Maleisië, zou volgen.

    Like

    1. Wat een gekke gewaarwording om ineens ‘achterblijver’ te zijn. In Maleisië is het aantal besmettingen verdubbeld door een 4 daags religieus event met 16.000 bezoekers. Deze strenge lockdown is onvermijdelijk en met de dag worden de maatregelen strenger. 🤞🏻 dat Tanzania het onder controle krijgt. En hoe gaat het met jullie business? Veel 🍀

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.