Help Homeschooling

Daar gaan we
Precies een week geleden ontvingen we de bevreesde, maar langverwachte e-mail van de schooldirecteur. School gaat dicht, voorlopig tot 13 april. Net als in de haze periode schakelen we over op homeschooling. Nu heb ik het ‘geluk’ dat ik stay-at-home-mum ben en alles thuis kan regelen.
Sinds vorige week is Maleisië op slot onder de noemer van ‘movement control’. Restaurants, parken, scholen, winkels (behalve supermarkten en noodzakelijke instellingen) zijn dicht. Elke dag worden er strengere maatregelen toegevoegd en zijn nu bij een lockdown aanbeland. Zomaar even buiten lopen is er niet meer bij. De politie heeft wegversperringen aangelegd en sinds gisteren is het leger opgetrommeld om de controle te bewaken.

Maandagmiddag 16 maart haal ik Mees uit school. Ouders en leraren zeggen elkaar met een onbestemd gevoel gedag. Zien we elkaar weer medio april? Komen we überhaupt nog op school dit schooljaar? Niets is zeker. Mees zijn rugtas zit vol materialen, zijn ‘folder’ met werkjes, notitie schrift, codes voor de online omgeving waar hij dagelijks mee werkt, extra geprinte exemplaren voor het schrijven van een ‘story of bookreview’. Ondanks dat school goed georganiseerd is op homeschooling vlak, is er één voorbereidingsdag ingesteld. Ook ik heb deze tijd nodig om aan het idee te wennen, mijn lerarenvaardigheden bij te schaven. Nog snel naar de hobbywinkel om extra knutselspullen, stiften, tekenpapier, klei etc. in te slaan zodat we ook op artistiek vlak ‘lekker’ bezig zijn. Valt dit ook onder hamstergedrag?

Hoe begint je (school)dag
Woensdagochtend stipt om 8:00 uur met militaire precisie wordt het lesprogramma voor de dag bekend gemaakt. iPad bij de hand, koffie gereed, daar gaan we! We beginnen met de videoboodschap van alle Grade 1 leraren en het opstellen van ‘homeschooling learning agreement’, die inmiddels op onze koelkast prijkt.
De ‘announcements’ van school zijn ook in deze homeschooling tijden een vast onderdeel. Normaal wordt via de intercom de schooldag ingeluid door leerlingen die aangeven welke dag het is of er speciale events zijn en felicitaties aan de jarigen. Dat laatste wordt zeker nu niet vergeten.

Elke ochtend start de dag met een lieve, aanmoedigende videoboodschap van zijn juf, gevolgd door een opwarm video ‘brain breaks’ om geconcentreerd en vol energie te beginnen. De dagroutine van school wordt aangehouden. Taal, rekenen, schrijven, lezen, Spaans, muziek en ook social studies, art en PE (gym) gaan gewoon door. Mees kent het schema uit zijn hoofd. Dat is er goed ingestampt. ‘Neeh mam, eerst hebben we reading&writers workshop, pas later recess en vanmiddag Spanish’.
Met iPad in zijn hand staat Mees in de startblokken voor zijn eerste lessen. Een grote schaterlach krijg ik toegeworpen. ‘Mam, ik zal wel uitleggen hoe we de foto moeten uploaden in de app voor de juf. Je snapt het nog niet zo goed’. Wie is hier nu de leraar? Binnen enkele minuten ontvangen we een waterval van reacties van diverse leraren op de ingezonden foto’s, video’s en geschreven opdrachten. Mees is helemaal blij bij het zien of horen van de reacties. Sommige opdrachten moeten voor een bepaalde tijd ingeleverd worden. Geen vrijheid, blijheid, maar een gewone schooldag.

Bookweek
Deze week stond helemaal in het teken van ‘Bookweek’ met tal van leuke extra activiteiten, waaronder mijn persoonlijke activiteit, het uittesten van mijn eigen boek in de klas. Helaas, hopelijk hebben we dat nog te goed.
Het is tijd voor D.E.A.R: Drop Everything and Read. Elke dag kiezen de kinderen twee boeken uit de online bookstore om te lezen en opdrachten over te maken. ‘Ohh our principal is the mystery reader today’ zegt Mees enthousiast. Leraren lezen boeken voor samen met hun eigen kinderen, spreken videoboodschappen in, we creëren thuis een eigen leeshoek (wel even een foto insturen) en de week eindigen we met ‘dress up day’, verkleden als je favoriete boek figuur. Mees zet zijn politiepet op. ‘Ik wil verkleed als politieman, er zijn toch boeken over de politie’. Ik keur het goed!

Nog een paar weken te gaan
Mees is een kleine stuiterbal, heeft een korte spanningsboog en is soms een dagdromer. Al die energie moet ook ergens naar toe (heel herkenbaar) ‘Mam, we hebben ook PE vandaag, gaan we nog hockeyen en naar de gym?’ Dit enthousaisme grijp ik met beide handen aan. Mijn energie moet ik ook kwijt.
Deze week verruil ik mijn juffenpet voor mijn entertainmentteam zonneklep om de voorjaarsvakantie in eigen condo door te komen. Thema ‘alles kan, alles mag, niets is gek’. Ideeën altijd welkom. #stayathome

#homeschooling | #recess | #bepositive | #besafe

 

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘Help Homeschooling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.