Controle over corona?

Omgekeerde wereld
Waar ik eind januari nog verontrustende appjes van familie en vrienden kreeg hoe het ons verging met het coronavirus in Azië zijn de rollen nu omgedraaid. Ook in Nederland dwarrelen de virusdeeltjes inmiddels als een wervelwind door de lucht. Echt gerust ben ik niet. Met de dag groeit de bezorgdheid om familie en vrienden. Vooral onze ouders, die een zekere leeftijd hebben (al zijn ze niet blij dit te horen).
Manlief die begin maart nog in Nederland vertoefde, de periode waarin het virus razendsnel verspreidde. En laat Breda nu net onze vaste basis zijn. De Parel van het Zuiden is in één keer omgetoverd tot brandhaard, een risicogebied. Huh? Heel raar en onwerkelijk om dit van grote afstand mee te krijgen. Normaal ben ik vrij kalm en relaxt, alleen nu knaagt er ook iets.

Verscherpte maatregelen
De laatste weken heb ik soms met enige verbazing het Nederlandse nieuws gevolgd. Van de media hysterie, te nuchtere Hollanders die laconiek reageren tot het hamster(kudde)gedrag van onze medemens. Waar komt dit ineens vandaan? De AH heeft jarenlang reclame gevoerd voor hamsteren, nu wordt het werkelijkheid. Het hele idee van wc rollen hamsteren ontgaat mij compleet. Tenslotte zijn er in Azië verschillende andere manieren om de fluwelen billen af te vegen en zijn wc rollen niet de 1e levensbehoefte. Hier in KL zijn de schappen nog vol al is het hamstervirus sinds vandaag ook toegeslagen.

Nadat de 1e cases in Azië bekend waren, zijn direct maatregelen genomen. Inmiddels worden die per dag aangescherpt gezien de stijging in cijfers. Dit is te merken in het dagelijks leven. De straten zijn rustiger, waar KL een hartinfarct aan files kan hebben, zijn er nu minder dichtgeslibde aderen. De kapper klaagt over zijn business, de malls zijn uitgestorven (en dat is toch de favoriete vrijetijdsbesteding van menig Maleisiër), de restaurants hebben meer lege tafels. Soms zie je de onrust of wanhoop in de ogen van de hardwerkende ondernemers. Dat het effect heeft op de economische situatie is zeker.

Gevolgen
Het dagelijkse leven is aan het veranderen, een mentaliteitsswitch is gaande. Men heeft oog voor elkaar, mooie initiatieven worden gestart om een helpende hand te bieden in deze tijden. Iedereen wordt voorzichtiger, sociale activiteiten worden vermeden, verjaardagfeestjes gecanceld (tot groot verdriet van Mees) en thuiswerken is de standaard.
Naast het coronavirus is binnen de expat community bij sommige families ook een andere onzekerheid voelbaar. De gevolgen van de geopolitieke olie perikelen verhogen het stressniveau in deze huiskamers. Zo kan het zomaar voorkomen dat families van de ene op de andere dag ‘naar huis’ kunnen worden gestuurd. Dit betekent vaak letterlijk op korte termijn het land moeten verlaten. Het onzekere expat bestaan wordt nog eens dubbel zichtbaar.

img_4567

Lockdown of niet
Vorige week heeft school weer verscherpte maatregelen genomen naast o.a. de temperatuur checks, desinfecteren van schoolbussen en klassen, thuisblijf regel als je ziek bent, afgelasten van internationale (sport)events, schoolreisjes, die al vanaf januari zijn ingesteld, zijn nu ook alle schoolreisjes in Maleisië zelf afgelast en de naschoolse activiteiten gecanceld. Vanmiddag komt het gevreesde, maar onvermijdelijke bericht van school: Vanaf morgen gaat school dicht tot 13 april! ‘Virtual learning’ wordt gestart. Ik heb een déjà vu naar de haze periode van afgelopen najaar. Gelukkig kunnen we nu wel naar buiten voor een afkoelende plons in het zwembad. PE is tenslotte ook een vak.

De speculaties over een lockdown in Maleisië zingen al rond. Het zal niet lang meer duren en ook wij gaan ‘op slot’. Toch zie ik ook een persoonlijk voordeel van deze wereldwijde pandemie; meer family time. Alle zakenreizen van manlief zijn gecanceld, privé reizen wordt ten strengste afgeraden en moet gemeld worden. Aankomende spring break vieren we thuis in KL, maar eerst ga ik (mentale)voorbereidingen treffen op mijn baan als docent en entertainer voor de komende vier weken. Tips en adviezen zijn altijd welkom! Verder blijf ik door een roze bril kijken, want als iedereen serieus met de maatregelen omgaat, goed voor elkaar blijft zorgen gaat het ons lukken. Be safe and stay at home.

#corona | #stayathome | #KLlife

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘Controle over corona?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.