5 voordelen van een expat(wife)

Kantelpunt
Alweer twee jaar geleden hebben we als gezin de beslissing genomen. Het enthousiasme, de spanning en euforie om samen dit expat avontuur aan te gaan staan nog helder op mijn netvlies. ‘We gaan in het buitenland wonen, ooit’, heb ik tenslotte jaren geroepen. Naast euforie was daar het besef dat ik manlief zou ‘volgen’. Dit was een goed overwogen keuze alleen deze carrièreswitch had ik toch niet helemaal voor ogen.
Ook mijn omgeving moest wennen. ‘Maar wat ga jij doen daar? En jouw carrière dan?’ Van werkende vrouw naar stay-at-home-mum, het voelt alsof ik even stil sta in mijn eigen ontwikkeling. En dan is daar opeens het kantelpunt (zoals er wel meerdere zijn), het besef, de inkeer, wat een luxe!

Voordelen
Het duurde wel even voordat ik de voordelen ook écht voelde in plaats van alleen heel blij naar anderen roepen. Deze afkickperiode is blijkbaar nodig om te realiseren op welke automatische piloot en in vaste patronen ik heb geleefd (en misschien ook wel beleefd). Natuurlijk gedijen we allen bij structuur, dat wordt er van jongs af aan ingeramd met de rust – reinheid – regelmaat, maar daar buiten is het een groot speelveld.

IMG_20831. Out of my comfort zone
De werkmodus raasde nog lang als een wervelwind door mijn lijf. Pas na een paar maanden voelde ik het omslaan in een heerlijk lentebriesje. De afkickperiode transformeerde in een out of comfortzone mét roze bril. Best eng voor een perfectionistisch iemand zoals ik. Ik ben mijzelf zeker tegengekomen, maar die roze bril wint toch altijd. ‘Where have you hide your talent?’ zei laatst iemand nog tegen mij. Blijkbaar moet ik eerst naar Azië verhuizen om mijzelf wakker te schudden om het onbegaanbare zijpad te nemen.

2. Wereldvrienden
Ineens staat mijn telefoon vol nieuwe contacten. Het gaat heel makkelijk aangezien iedereen in hetzelfde schuitje zit. Vrienden van alle nationaliteiten. Met manlief zijn internationale baan is het altijd al een instuif geweest aan wereldwijde ‘vrienden’, alleen niet zo intens als nu. In een korte periode deel ik lief en leed, mijn ziel en zaligheid. Vriendinnen die heel goed begrijpen welke fase je doormaakt en altijd klaar staan. Ik weet zeker dat een aantal (wereld) vrienden blijven waar we ons ook op deze wereldbol bevinden.

3. Be all you are
Het is alsof je weer helemaal opnieuw kan beginnen. Op ontdekkingstocht naar je eigen identiteit. Een nieuwe verbeterde versie van jezelf.  Met een schone lei beginnen zonder vooroordelen en verwachtingen van anderen. Iedereen is nieuwsgierig naar elkaar.

4. Wereldse bril
Tijdens onze reizen hebben we al veel meegekregen van diverse culturen. Ergens echt wonen geeft net die andere dimensie. Ondanks de ‘expat’ stempel krijg je veel mee van het reilen en zeilen in een land en de door onze westerse ogen soms vreemde gewoonten. Helaas bekijk je niet alles meer met de rooskleurige toeristenblik. Ook de donkere kanten van een land drijven naar de oppervlakte. Dit versterkt dan wel weer de waardering voor ons goed geregelde kikkerlandje.

5. Vrijheid
Waar ik mijn vrijheid in het begin associeerde met ‘ik heb geen werk, ik doe helemaal niets’ omarm ik het nu. Ik doe juist heel veel. Iets wat ik in Nederland in het vaste stramien nooit had gedaan, überhaupt niet over na zou denken, laat staan uitproberen. En zoals een andere ex-expat zei ‘geniet ook van de vrijheid, de momenten, ga zonder schuldgevoel in je uppie bij het zwembad liggen. Deze tijd komt niet zomaar terug.’

img_5489Enjoy the little things in life
Als gezin ‘moet’ je er samen iets van maken, je bent enorm op elkaar aangewezen. Het gaat nog meer om die kleine momenten die zorgen voor een brede glimlach. Hand in hand met Mees naar school lopen in de ochtendzon, de stad en omgeving scannen naar die kleine mooie, grappige dagelijkse dingen waar je normaal gesproken niet naar kijkt of misschien wel erger, het voor lief neemt.
Sta je op het punt je vaste structuur op te geven? Te verhuizen naar het buitenland? Aarzel niet, spring op die rijdende trein, stap in het vliegtuig en ga ervoor. Life begins at the end of your comfort zone.

#comfortzone | #voordelen | #magic | #endoor

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘5 voordelen van een expat(wife)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.