Facekini, niksiekini of uvshirt

In Nederland stijgt het kwik gelukkig weer naar zomerse temperaturen, na de echte Hollandse regenzomer met soms een haardje dat werd opgestookt, trekken we en masse naar de kust. Afgelopen weken hebben wij de heerlijke Zuid Europese stranden aan de Atlantische kust ontdekt om wat verkoeling te zoeken. Op vakantie probeer ik altijd een gemixt programma te hebben (schijnbaar ben ik van de reisleiding) waar onderdeel zee vaak een plekje krijgt. Via een klein zanderig, hobbelig weggetje met opspattende steentjes, ook goed voor onze huurauto, rijden we richting kust om na een laatste steile ‘weg’ onze auto ergens tussen bomen te parkeren. Geasfalteerde parkeerplaatsen met secuur afgemeten lijnen zijn er niet. Het is de vraag of en hoe je aan het einde van de dag er uit kan rijden, zorgen voor later.

Volop entertainment
Op het strand is altijd wat te zien. Gratis entertainment, daar kan geen gescript tv format tegenop. Het is een pluimage van vakantiegangers, locals en strandverkopers. Het verschil tussen een nog-snel-achteraan-uit-de-kast-gegrist vakantie outfit of toch volgens de laatste modetrends paraderen aan de vloedlijn met alle toeters en bellen is duidelijk zichtbaar.
In China is de revival van de facekini de laatste trend onder vrouwen, een soort spidermanachtig masker met alleen gaten rond ogen, neus en mond om te zorgen voor het ultieme schoonheidsideaal, een lichte huid en tegenwoordig ook ter bescherming tegen schadelijke effecten van te veel zon. In Azië zie je wel meer dames met hoeden of wat lijkt op lange galahandschoenen, deze facekini verbaasd mij eigenlijk ook niet. Hier aan de Portugese stranden is het net een tikkeltje anders.
De verschillende rondingen van vrouwelijke bruingebronsde derrières worden vol zelfvertrouwen getoond. Is het een Brazilian bikini, ‘the most sexy bikini bottom’, die tussen het klassieke model en een string zit, een klein deel van de kadetjes wordt bedekt door een driehoekig lapje stof? Men zegt dat het flatterend werkt voor verschillende lichaamsvormen, ik heb het nog niet helemaal ontdekt in sommige gevallen. Of is het toch meer een cheeky bikini? Ik hou al die verschillende modelletjes niet meer uit elkaar. Wat ik wel weet dat het niets verhullend is, bijna niksiekini. De toerist is eenvoudig te spotten aan de kuststrook met een op het strand gekocht (te) klein broekje (op vakantie kan tenslotte alles, duik je in de lokale cultuur inclusief bijbehorende kledij) waar grote witte bleke randen van de bil uiteinden een noodkreet uitschreeuwen ‘help, ik transformeer in een roodverbrand vel!’
Ik weet nu niet of ik zo zelfverzekerd word van al die body positivity om mij heen of juist twijfel aan de zwaartekracht die is ingezet en workouts meer noodzakelijk zijn. Mag je hier tegenwoordig nog iets van vinden, vrouwen hiervoor behoeden? of het advies sommige trends links laten liggen ook een optie is?

Familie shirt
Flaneren kan je leren. Wiegend met de heupen, de natrillingen van de billen en zwieren zwaaiende armen in het juiste ritme langs het lichaam. Hoe elegant ook, mij kan je steevast vinden in een uv shirt op het strand. In ons standaard tenue du strand is een uv shirt niet meer weg te denken. Deze keer alleen met inpakstress geen exemplaar in mijn koffer gelegd en dus gaat dit gekkie op missie om een shirt te bemachtigen, wat nog best een zoektocht is. Ik wil echt niet de hele dag met onze waterrat in de golven spelen, tennissen, voetballen, frisbieeën of wat dan ook zonder bescherming. Zonnebrand, ook van levensbelang ‘Wil je iets om een nog mooiere bruine huid te krijgen of voor bescherming?’ vraagt de vriendelijke verkoopster. Nu kan ik toch best snel bruin worden, maar de behoefte om als een blonde Dolly met te bruin lijf terug te keren heb ik niet.
Flaneren of smeren, alles is te leren. In Nederland blijft het kwik nog even hangen op standje zomerse sferen komende dagen, mijn zonnebrand en shirt haal ik gewoon weer tevoorschijn achteruit de kast.

#strandentertainment | #zomer | #holiday

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘Facekini, niksiekini of uvshirt

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.