Words of love

Schrijven is een manier van expressie, fantasie op papier tot leven brengen, een uitlaadklep, vorm van communiceren. Deze week kwam daar een andere functie bij, eigenlijk meer de harde werkelijkheid van geschreven letters op een klein peuterlijfje. Een (nood)bericht schrijven op de rug van je kind voor het geval jezelf wordt gedood.
De beelden van kinderen, nog geen 10 jaar, die letterlijk moederziel alleen op een station staan te wachten tussen alle andere vluchtelingen met aan hun hand een bungelend plastic tasje gevuld met belangrijkste (overlevings)spullen, in de andere hand een knuffelbeer stevig vastgeklampt. Deze beelden hebben mijn netvlies helaas al vaker gepasseerd. Alleen 1 beeld blijft stevig plakken deze week. De tweejarige peuter gehuld in alleen een luier met haar smalle ruggetje volgeschreven met namen en telefoonnummers van familieleden. Voor het geval de ouders in kwestie zelf omkomen. Ik kan mij geen voorstelling maken wat er in deze ouders om gaat bij het plaatsen van de eerste letters.

Orde in chaos
De functie van schrijven krijgt een ander perspectief, letterlijk van levensbelang. Voor iedereen heeft schrijven een andere betekenis, roept bepaalde emoties op. Voor mij is het een manier om mijn hersenspinsels de vrije loop te laten, herinneringen vastleggen en zeker het ordenen van alle ideeën en gedachten in de chaos van mijn bovenkamer. Verder heb ik weleens ergens gelezen dat schrijven je stressniveau en bloeddruk verlaagt. Als student in scriptie tijd had ik toch een andere ervaring.
Van jongs af aan kon ik het niet laten om ergens op te schrijven, tekenen of doodlen, hoe je het ook wilt noemen. Tot ergernis van leraren veranderde ik ook continue van handschrift, vooral de letters ‘a’ en ‘t’ schreef ik op verschillende manieren of een tijdje links gaan schrijven behoorde ook tot de mogelijkheden. Vraag niet waarom. Tijdens de kinderdag mocht ik mee naar kantoor en werd ik als een magneet getrokken naar het glimmende lege whiteboard. Dit moest opgevrolijkt worden door een tekening of tekst. Begint de maandagochtend toch net even gezelliger voor Jos, Edgar of Storm. Zelfs nu nog in mijn werk notitieboekje staan naast aantekeningen ook ander krabbels, schetsen en zelfs de lunch van Mees moet het ontgelden. De banaan voor het fruitmoment wordt omgetoverd tot een vliegtuig met onbekende bestemming of opgevrolijkt met smiley’s met een aanmoedigende boodschap voor de schooldag. Is dit heel raar?
Schrijven heeft voor mij zeker ook een functie. Het is mijn extra geheugenlaatje, door het op te schrijven onthoud ik het beter. Mijn bescherming omdat het anders in het luchtledige verdwijnt en ik mijzelf in een onaangename situatie begeef als ik weer iets vergeten ben. Of is dit weer iets wat met een zekere leeftijd te maken heeft?

In case of
Op een drukke stranddag heb ik Mees’ arm wel eens voorzien van een ‘telefoonnummer-tatoeage’, voor het geval hij in die bekende ‘split second’ de andere kant op loopt. Zo ook die ene seconde in New York waar ik zwoegend op Fifth Avenue, aangemoedigd door mijn stuiterballen, de laatste marathonkilometers naar Central Park vervolg en gelukkig pas ’s avonds te horen krijg dat onze kleine stuiterbal direct daarna op zijn step alvast naar de finish ging. Of zoals manlief het verwoordt ‘hij was tijdelijk uit het zicht’. Op deze momenten denk ik altijd aan het visitekaartje met onze telefoonnummers dat standaard in zijn jaszak zit of in zijn jas staat geschreven.
Ik hoop dat de woorden uit liefde geschreven op het kinderruggetje niet nodig zijn en dat de peuter over een paar jaar zelf mooie verhalen schrijft om aan haar ouders voor te lezen in een vredelievende omgeving.

#write | #storytelling | #wordsoflove

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.