Zwemouder, klassenouder en luizenmoeder

Zaterdagochtend, het is nog donker buiten en de thermostaat blijft net onder de vijf graden steken. ‘Mees doe je trainingsbroek ook aan, het is koud’, roep ik nog. ‘Nee, dat hoeft niet!’ krijg ik onmiddellijk als antwoord. De klok geeft 7:30 uur aan. Mooie tijd om naar het hockeyveld te rijden, het is tenslotte weekend. Prachtige roze, rode luchten vullen onze horizon met daaronder de oranje bladeren aan de bomen. ‘Mam, zie je hoe mooi het is?’ Gelukkig, mijn kleine stuiterbal laat zich nog verwonderen, ook op deze vroege ochtend.
De parkeerplaats stroomt langzaam vol en rondom het clubhuis heerst nog een serene sfeer. Althans… alle jongens uit het team staan volledig aan. Begroeten elkaar uitbundig, rennen achter elkaar aan, het liefst door de bosjes, hockeysticks, rugzakken liggen overal. Tijd om naar het veld te gaan, waar de ouders met warme koffie wakker worden. Deze week ben ik niet de scheidsrechterouder op het veld, maar de aanmoedigende ouder naast het veld, net als zovelen, waaronder ook altijd een tigermom te spotten is.

De helikopterouder, curlingouder, sneeuwploegouder kennen we allemaal wel. Als ouder ben je niet alleen de verzorger, opvoeder van je kind. Elk keer komen er weer nieuwe ‘oudertaken’ bij en val ik in een nieuw bakje.

 • Zwemouder
  Zodra je kind naar zwemles gaat, ben je niet meer de ouders van…, maar ben je een zwemouder. Huh? Ik ben toch niet ineens iemand anders? Mocht je jezelf er helemaal in willen onderdompelen, is er uiteraard een bijbehorend Facebook clubje. De tijden dat ik in een tropisch zwembadomgeving, en dan bedoel ik niet de zwemlessen in Maleisië, vertoefde inclusief warme chloorluchten zijn gelukkig voorbij. In KL had de taak zwemouder een andere betekenis. Zwemles is onderdeel van het lesprogramma, daar hebben alle kinderen vanaf de kleuters minimaal 1x per week zwemles in een van de wedstrijdzwembaden van het schoolcomplex. De zwemouders helpen met omkleden zodat er geen tijd verloren gaat aan de les.
 • Klassenouder
  Het regelen van de schooluitjes, informatievoorziening naar de klas, cadeaus, lief&leed en niet te vergeten de klassenborrel. Gek genoeg zijn het nog altijd de moeders die deze ‘job’ vrijwillig op zich nemen, terwijl het toch echt klassenouder wordt genoemd.
 • Knutselouder
  Van wc rolhouders en ander decoratie materiaal samen met de kinderen een mooie kersthanger knutselen voor in de klassen kerstboom.
 • Hulpouder
  Elke school heeft wel een oproep om hulpouders zoals overblijfouders, leesouders, die helpen met lezen en ook zorgen voor de boeken in de schoolbibliotheek, de klassen versieren voor diverse feestdagen of de eindschoonmaak van de klas. En niet te vergeten de oproep voor luizenmoeders. Opeens is dit weer expliciet een taak voor moeders? Hoezo? Nooit wordt er om luizenvaders gevraagd. Luizenpluisouder, hoe nobel ook, deze taak heb ik altijd subtiel afgehouden. Iets met kleine friemelende, kriebelende beestjes, daar ben ik niet zo van.
 • Fruitouder
  De ouder die in de rust van de hockeywedstrijd de gezonde fruitsnack verzorgd zodat de sportieve jongens weer vol vitamines en energie het veld in kunnen. Vanwege corona zijn dit soort ‘taken’ niet meer bij 1 ouder belegd, maar zorgt ieder voor zich. Al heb je ook fruitouders op scholen, die zorgen dat het fruit gewassen en gesneden in partjes wordt ‘geserveerd’ aan de kinderen.
 • Ranja ouder
  De ouder die na de wedstrijd met twee kannen zoete ranja de bezwete kinderen enthousiast staat op te wachten op menig sportveld in het weekend.
 • Coronacheck ouder
  Wellicht de nieuwste in de rij. De ouder die van iedereen bij binnenkomst de corona app checkt.

Een groot aantal ouder ‘bakjes’, kan ik aftikken. Wat volgt er nog meer? Dan kan ik mijzelf er alvast op voorbereiden. Ik blijf in ieder geval de parttime-schoolpleinmoeder, die alleen op woensdagmiddag op het schoolplein staat te wachten. ‘Mam je was te laat’!. Dit is een keer voorgevallen en nu voor de rest van het gehele schooljaar ben ik de ‘je-bent-ALTIJD- te-laat ouder’.

#curlingouder | #luizenmoerder | #unicornmum

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.