(t)huis

Aan huis gekluisterd

Zoals overal in de wereld zijn wij nog steeds aan huis gekluisterd Al loop ik soms tegen de muren omhoog, klagen mag ik zeker niet. Hoe is het in KL? Is het nog een beetje uit te houden?
Waar veel mensen de voorkeur geven aan een eigen huis inclusief tuin én zwembad (is heel normaal) hebben wij bewust gekozen om in een appartement, condo zoals dat hier wordt genoemd, te wonen. Met mijn ontbrekende groene vingers mis ik een tuin nu niet echt. Liever ga ik met Mees ons hele terras bekladden met stoepkrijt. Dat we vervolgens met onze blote kakkies binnen ook een ‘mooie’ vloertekening maken, daar had ik nog niet aan gedacht. In vergelijking met de torenhoge flats van meer dan 40 etages elders in de stad, wonen wij in een vrij klein complex, laagbouw, dicht bij school en binnen 20 minuten hardlopen sta ik in hartje KL city. Het normaal zo bruisende stadse leven met bijbehorende geuren, geluiden en altijd iets te zien. ‘Woon je op de camping?’ werd er in het begin gevraagd. Elke Hollander in KL weet wat wordt bedoeld. Nee, wij wonen aan de andere kant van de stad, de ambassadewijk.

Zodra ik één stap in ons huis zet, voel ik mij thuis ondanks de aanwezige eigenaardigheden:

 • 24 uur per dag staan ‘guards’ bij de ingang. Jongens uit Nepal die met onmenselijke werkdagen een inkomen bij elkaar schrapen waarmee ze familie in het thuisland onderhouden. Wanneer ze via de intercom bellen, is er niet veel keuze in communicatie ‘Parcel, parcel you come to guardhouse? You have visitor now? You have delivery?’
 • Op een mooie heldere zonnige avond kan ik geen genoeg krijgen van het uitzicht op de Petronas Twin Towers. Het is een soort ijkpunt. Elke ochtend draai ik mijn hoofd even naar rechts om te kijken wat de dag brengt, helder blauwe lucht, in nevel bedekt of een enorme waas over de spitse torens of toch weer een beetje ‘hazy’?
 • De lift is onze voordeur. Na een mega onweersbui is de ‘basement’ ondergelopen en onze voordeur tijdelijk buiten gebruik, gelukkig er dan altijd de noodtrap. Na een kleine traumatische liftervaring waarin Mees en ik vastzaten voor 10 lange seconden, geeft Mees de voorkeur aan de trap.
 • Elke kamer is voorzien van een ‘panic button’ met oorverdovend alarm, daar raak je wel van in paniek.
 • Een kleine ruimte speciaal voor de eventuele ‘live in helper’. Een soort bezemkast met toilet, douche, zonder echte ramen en waarvan de deur op slot gedraaid kan worden vanaf de buitenkant. Hoezo?
 • Het toilet wordt opeens omschreven als ‘powder room’.
 • Het onderhoud gaat met de Franse slag. Wanneer na een paar hevige buien er een plantje weelderig uit de muur de woonkamer in groeit, wordt niet de oorzaak aangepakt, maar met witte verf en wat kit de muur bijgewerkt.
 • In het tropische klimaat zijn airco’s en fans geen overbodige luxe alleen kan je ook overdrijven in aantal.
 • Koken doen we op gas, wel even eerst de gaskraan opendraaien.
 • Elke ochtend zorgen de schoonmakers dat het gescheiden afval, plastic, papier, glas en restafval wordt opgehaald.
 • De luxe van een ‘gym’ of een afkoelende plons in het zwembad binnen handbereik.
 • Een boekenkast bij het zwembad voor uitwisseling van elkaars leesvoer.
 • Ramen die meer op grote luxaflex lijken en in directe verbinding staan met de ‘frisse’ lucht van buiten.
 • Gratis huisdieren. Gerrit de gekko die mij ’s ochtendsvroeg elke keer een rolberoerte bezorgt door uit de gootsteen te springen of letterlijk doodstil blijft liggen wanneer ik heet water heb gebruikt.
 • Of wakker worden met het geluid van tropische vogels, begroet worden door Knabbel&Babbel die razendsnel door de palmbomen achter elkaar aan springen en nog tal van andere insecten waar ik de kriebels van krijg. 

Thuis
Wanneer voel je je ergens thuis? KL is meer dan alleen de stad waar ons huis staat. Het is een heerlijke plek waar het warme thuisgevoel door mijn aderen stroomt. Met de huidige lockdown blijven wij voorlopig nog wel even thuis.

#thuis | #stayathome | #KLlife

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

3 reacties op ‘(t)huis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.