take care of this place

Groen, groener, groenst

Vorige week stond in het teken van ‘Earth week’. Ecologische duurzaamheid staat sowieso hoog in het vaandel bij school. De nieuwe schoolcampus, sinds zomer 2018 in gebruik, is op duurzame wijze gebouwd. Er is gebruik gemaakt van lokale milieuvriendelijke materialen, bouwafval is gerecycled, installatie van energiezuinige airconditioning systemen en een recyclingsysteem van grijs water en regenwater voor bijvoorbeeld de toiletten. De campus is zo ontworpen dat er rekening is gehouden met de zon en warmte van het Maleisische klimaat, zijn er diverse innovaties toegepast om het gebouw koel te houden en liggen er zonnepanelen om zelf een deel van het stroomverbruik te produceren. Er is een ecogarden aangelegd met verschillende soorten bomen, een kruidentuin, visvijvers en schildpaddenvijver. De toewijding aan ecologische duurzaamheid is op alle niveaus aanwezig. Het is verweven in het (eco)lesprogramma, schoolactiviteiten, clubs, gemeenschapswerk, sport en de dagelijkse routine.

E581A77D-E35C-4704-AF5D-ED96A5A8B634

Green team
Om een ‘zero waste’ school te zijn, wordt er veel gedaan aan het veranderen van gedrag en gewoonten. Aan het begin van het jaar werden we begroet door het ‘Grade 1 Green Team’ waar Mees dit jaar bij hoort. De focus ligt op het reduceren van afval en wat de leerlingen zelf kunnen bijdragen aan ‘take care of this place’ onder meer door verpakkingsvrije snacks, lunches, verjaardagstraktaties en de drie R’en van Reduce – Reuse – Recycle te gebruiken.
‘Mum look plastic, there is a lot of pollution in KL. Dit moeten we meenemen en in de plastic verzamelbak gooien’ roept Mees enthousiast op de terugweg naar huis. (dit was nog voor de lockdown en we gewoon over straat mochten) Ik kijk naar een smerig papiertje met ondefinieerbare resten zwevend in een groene drab. Zo’n fanatiek-doe-groen-meisje ben ik ook niet dat ik het direct opraap. Meneer zijn aandacht gaat alweer naar een vliegtuig. ‘En weet je wat? planes cause a lot of pollution’. Het is toch een beetje ironisch. De grote expat community zet zich volledig in voor een groenere wereld, maar stapt zonder vliegtuigschaamte als het even kan elk vrij weekend ongegeneerd het vliegtuig in naar een volgend tropisch eiland. Gaat deze coronacrisis verandering brengen?

Earth week
De week beginnen we met een filmpje van een aantal leraren met feiten zoals dat 80% van het afval op de vuilnisbelt gerecycled kan worden, de enorme hoeveelheid water die nodig is om 1 shirt te maken en elke minuut 2 miljoen plastic tasjes worden gebruikt voor maar twaalf minuten. Elke dag staat in het teken van een ander onderwerp.

 • Maandag – Refuse:
  waarom het belangrijk is om nee te zeggen tegen ‘single use plastic’
 • Dinsdag – Reuse:
  wat kan je hergebruiken
 • Woensdag – Reduce:
  hoe kan je CO2 uitstoot verminderen
 • Donderdag – Restore our forests:
  wat kan je thuis planten?
 • Vrijdag – Rethink
  hoe ga je het verschil maken

Naast de videos, zijn er uiteraard activiteiten aangekoppeld. Waar de leerlingen normaal gesproken gebruik maken van de vele schoolfaciliteiten, ‘ecogarden’ en ‘reuse area’ is het de bedoeling dat we dit nu thuis doen. Van een t-shirt een boodschappentas maken of een krukje van flessen, eigen kruidentuin maken, mini compost in een blik etc…

De crea bea in mij moet even aangewakkerd worden. We maken een drumstel van de 10L waterflessen, verzamelen takjes en blaadjes voor de art class, maken allerlei knutsel werken van verpakkingen, die nog weken in huis zweven, planten zaadjes, proberen basilicum te laten groeien uit een potlood. (Waar een vriendinnen weekend Amsterdam al niet goed voor is) Of we binnenkort basilicum kunnen eten, is nog maar de vraag. Voor Mees is de les geslaagd, hij kan geen genoeg krijgen van zijn plantjes, voor nu.

De week eindigen we met een ‘dress up day’ verkleed als ‘Earth Hero’ in de kleuren blauw en groen. Earth hero’s zijn nodig, zeker in Maleisië wat steeds meer de vuilnisbelt van de wereld wordt. Zelf ben ik geen ‘fanatiek-doe-groen-meisje’ dat ik mijn eigen groente of fruit verbouw, maar probeer zeker met simpele aanpassingen mijn bijdrage te leveren. Alleen vandaag hebben we ons ‘Earth Hero’ outfit verruild voor een koninklijk oranje outfit.

#earthweek | #reduce | #KLlife

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘take care of this place

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.