Hello Haze

Ook goedemorgen
Sinds vorige week is KL bedekt onder een dikke laag ‘haze’, de onzichtbare fijnstofdeeltjes dwarrelen weelderig in het rond. De grote oranje bol, ook wel zon genoemd, komt er maar niet doorheen. Mijn ijkpunt zijn de Petronas Towers, die vanaf ons appartement goed zichtbaar zijn. Of nu dus verdwenen. Het wordt weer een dag om binnen te blijven.
In ons 1e jaar KL hebben we wel een paar dagen met haze ervaren, alleen nu is het van een ander nivea: Hazardous. De afgelopen weken mocht Mees niet buitenspelen met ‘snack-lunchtime and recess’. ‘Mam, we moesten alwéér binnen spelen vandaag vanwege de slechte lucht’. Zodra ik een stap buiten zet, ruik en voel ik het ook. Ik ben veel sneller moe, alles gaat net een tandje langzamer, mijn longen hebben er moeite mee en ogen beginnen te irriteren.
De haze wordt op dit moment veroorzaakt door duizenden branden op onder andere Sumatra en Kalimanten. Jaarlijks worden stukken regenwoud in brand gestoken voor vruchtbare grond. De Palmolie business is helaas enorm groot en levert nog steeds veel op, zo ook gesteggel tussen Maleisië en Indonesië over oorzaken van de smog.

Very unhealthy
Iedereen heeft het over de slechte luchtkwaliteit, net Hollanders die over het weer zeuren. De app notificaties volgen elkaar in snel tempo op. ‘Ah het is nu al boven 230’, om een uur later weer de stand door te krijgen. Ja hoor, de 300 is aangetikt. De luchtkwaliteit wordt weergegeven volgens de Air Pollution Index (API).
0-50: good air quality
51-100: moderate
101-200: unhealthy
201-300 very unhealthy
>300 hazardous

Het is weer eens iets anders dan een code oranje of rood, maar wat kan ik er aan doen om zo min mogelijk last te hebben? Vanuit de overheid komen de adviezen over air con gebruik, drink op zijn minst 8 glazen water op een dag, verminder fysieke inspanning buiten, was handen en gezicht na buiten activiteiten, blijf binnen, gebruik goede maskers. Daarnaast heeft de Maleisische overheid ook maatregelen genomen en worden boetes uitgeschreven voor de huis-tuin-keuken verbrandingen. (die zijn er namelijk ook nog)
Binnen blijven is vooral het advies. Met een kleine stuiterbal is dat nog een uitdaging. ‘Mam, mag ik zwemmen of buiten spelen? Op school mochten we ookal niet naar buiten’. Niet alleen Mees heeft er last van, ik word langzaamaan helemaal gek van dat binnen zijn, geen rondjes buiten hardlopen of mijn kop koffie drinken op ons terras.

School open of dicht?
Zondagavond zie ik een e-mail van de schooldirecteur over de maatregelen die school neemt om de effecten van de haze, waar mogelijk, te beperken. Er is een uitgebreid haze protocol. In de laatste alinea van het bericht lees ik nog ‘ … if you do not hear from school by 6:00am tomorrow it means that school is operating as normal’. Huh? De school kan dus ook dicht gaan? Deze optie was nog niet eerder voorbijgekomen. (De volgende dag lees ik dat in andere gebieden scholen zijn gesloten op last van de overheid). Elke avond worden de ouders geïnformeerd over de ontwikkelingen, extra maatregelen die genomen worden en Virtual Learning. Denk nou niet dat als de school dicht gaat kinderen een vrije dag hebben. In dit digitale tijdperk schakelen we over op Virtual Learning.

Masker voor een maand
Op straat dragen steeds meer mensen een mondkapje, in de meest bijzondere modellen. ‘Mam, mag ik ook een masker’ vraagt Mees. ’s ochtends word ik wakker door Mees zijn gekke, droge kuchje. Hmm is dit al het gevolg van de haze? ‘Mees, we gaan vandaag na school een mondkapje halen’. ’s middags op school zie ik alle kinderen met een blauw mondkapje de centrale hal in lopen. Blijkbaar heeft de schoolnurse alle kinderen al voorzien van een masker. ‘Mam, deze ga ik elke dag opdoen, kijk mijn naam staat er op’.

De verwachting is dat de haze zal aanhouden tot de moesson periode eind september, al zeggen sommige dat het wel langer kan duren. Op deze dagen verlang ik naar een hevige verkoelende onweersbui en mis ik de frisse luchten in Nederland. Zeker wanneer manlief, die even in Europa is, appt dat het heerlijk weer is in Nederland. Ik zet mijn ‘mask’ nog maar weer even op. Hello haze.

#haze | #unhealthy | #KLlife | #blijvenademen

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘Hello Haze

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.