Hello sunshine

Zon en zweet
Nederlanders zijn kampioen in klagen over het weer. Is het een keer een onvergetelijk mooie zomer, ‘Pff wat is het heet, veel te heet’ of als een zachte winter voorbijkomt ‘nu hebben we weer geen witte Kerst’. Het waait te hard of het is te nat, te koud etc…. Als Hollandse deed ik ook gewoon mee aan deze klaagzang, het hoort er een beetje bij. Al schijnt klagen over het weer ook uitermate effectief te zijn volgens onderzoekers. Het lucht op en het schijnt een saamhorigheidsgevoel te creëren. Doe er je voordeel mee.

Inmiddels weet ik dat ze in Maleisië het zeuren over het weer ook hebben uitgevonden. De standaard vraag van de te nieuwsgierige taxidriver begint met ‘Where are you from?’ gevolgd door ‘Do you like Malaysia?’ om daarna over te gaan op het weer ‘What about the weather? It’s really hot, do you like it?’. Ja, in KL is het elke dag lekker warm. Mijn eigen zweetfabriek draait overuren. ‘Oh it is so hot and sticky today’ hoor ik voor de zoveelste keer dezelfde schoolmum roepen. Ja dit is KL, wen er maar aan schat. En wat is fijner dan elke dag opstaan met een vrolijk zonnetje?

Weather forecast: unhealthy
Wanneer ik wakker word met pafferige padogen, een kleine piep die ontsnapt bij elke ademhaling uit mijn longen, begin ik al achterdochtig te worden. Hmm de guards met een mondkapje is ook geen goed teken. Als ik dan ook het dagelijkse appje ontvang over de luchtkwaliteit gevolgd door het bericht van school, weet ik wat voor een dag het wordt. Alles gaat moeizamer en langzamer, tijdens mijn hardlooprondje lijk ik wel een oud vrouwtje die meedoet aan de slakkenrace. Al schijnt het dit jaar nog mee te vallen in vergelijking met een aantal jaren geleden.
‘Mam wat is smog eigenlijk?’ Vraagt Mees bij het horen van ons gesprek over de luchtkwaliteit deze dag. Na mijn uitleg volgt de bijdehante opmerking ‘Oh you mean air pollution’. Uh, ja dat dus. ‘Dan hebben we haze alarm op school. Soms is de lucht niet goed, dat komt door cutting trees en burnings in een ander landje, dan mogen wij met snacktime en activity niet buiten spelen’. Mees hoef ik niets meer uit te leggen.

Weather alarm Alarm
Op school hebben ze niet alleen een haze alarm, maar ook een onweer alarm. Zeker geen overbodige luxe in KL. Wanneer het oorverdovende alarm met bijbehorende hevig flikkerende lampen afgaat betekent dat er onweer dichtbij is. De krakende mega harde onweersklappen exact boven school dreunen door tot in de hal, gevolgd door een paar angstig gillende kinderstemmetjes. ‘Go to the gym, go to the gym’ roept de buscoördinator zenuwachtig. Deze keer vertrekken de schoolbussen iets later. Safety first.

Heel af en toe regent het zo hard dat de regen als een waterval langs de muren van ons balkon stroomt, de kelder, waar alle auto’s staan geparkeerd, onderloopt en water reikt tot aan onze lift. Onze voordeur (de lift) is tijdelijk buiten gebruik. Ook de school heeft wateroverlast gehad blijkt de volgende ochtend. De afwatering van school kon het net niet aan, gevolg; ondergelopen klas, schoolplein en overal schoonmakers die met een dweil en te klein emmertje druk in de weer zijn. Mees ziet het voordeel wel ‘Vandaag en morgen mogen we in de andere klassen spelen, dus ook in de constructiehoek’.

Als ik dan toch heel even mag klagen… Soms mis ik de seizoenen, de veranderingen in temperatuur of de dag starten met een koel ochtendbriesje die zich halverwege de dag omtovert naar een zachte (zwoele) avond. De weergoden voorpellen een heerlijk hete zomer in Nederland. Ik kan me nu al verheugen op een vrolijk stralend zonnetje en strak blauwe frisse Hollandse luchten mét tropische temperaturen. Laat die zomer maar komen.

#airpollution | #hollandseluchten | #zomerkomteraan  

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.