7 tips voorbereiding verhuizing voor kind

Wat is de beste manier om je kind voor te bereiden op een verhuizing naar het buitenland. Dit hangt natuurlijk voor een deel af van de leeftijd en situatie. Om onze 5 jarige zoon Mees voor te bereiden op de verhuizing naar KL hebben we hem van begin af aan zoveel mogelijk betrokken bij de verhuizing en eerlijk en positief over de verhuizing gesproken.

1. Moment van vertellen
Zodra alles rond was en wij onszelf in de regelmodus zetten, hebben we Mees voorzichtig geïnformeerd over de verhuizing naar KL. ‘Oh mam, of we kunnen ook in een huisje op Bali of in Australie gaan wonen’.  Misschien was het toch nog iets te vroeg gezien deze reactie… Uiteindelijk hebben wij de kracht van de herhaling gebruikt en dat werkte.

2. Zelf laten inpakken
Om het idee van verhuizen tastbaarder te maken heeft Mees zelf een aantal van zijn spulletjes uitgekozen en klaargezet voor de verhuizers. Aangezien in ons geval de container ruim 7-8 weken onderweg zou zijn, moesten we al redelijk snel nadenken wat we wel/ niet meenemen.

Verhuizen
Mees heeft zijn spullen klaargezet

Dit maakt het thuis wel eens lastig, opeens is dat favoriete speelgoed waar NU meegespeeld moet worden er niet… zit al in de container.
Ook hebben we tijdens het inpakken samen een aantal dozen als kunstwerk beschilderd om het nog meer ‘eigen’ te maken. Mooie bijkomstigheid is een hele leuke knutselmiddag! En dat voor een jochie dat totaal niet van knutselen houdt.
Zorg er wel voor dat de belangrijkste knuffels en speelgoed die houvast bieden in de handbagage voor in het vliegtuig zitten.


3. Eerlijk over verhuizing

Verhuizen is leuk, spannend, een nieuw avontuur. Vanaf het begin af aan zijn wij positief en eerlijk naar Mees over de verhuizing naar KL. Zeker in de laatste weken bij het afscheid nemen van school, zwemles, hockey etc. kwam het besef er steeds meer. Op de meest onverwachte momenten hoorde ik vanuit de achterbank van de auto of fietsend door de stad: ‘Mam, ik vind het wel spannend om te verhuizen en ga mijn vriendjes wel missen’. Na eerst zelf even een traan weg te slikken gaf ik altijd eerlijk antwoord: ‘ Het is ook spannend, dit hoort er bij. Mama vindt het ook spannend en gaat haar vriendinnetjes ook missen, dat is niet altijd leuk. Maar ik KL gaan we zeker nieuwe vriendjes maken en vinden’.
Tevens merkte ik dat een kind al snel in oplossingen denkt: ‘Mam, we kunnen ook altijd facetimen, dan zie ik mijn vriendjes toch ook en kan ik mijn kamertje met speelgoed laten zien’.

4. Laat zoveel mogelijk zien waar je gaat wonen
Tegenwoordig is het heel eenvoudig om via google maps, youtube filmpjes etc. al iets van de nieuwe leefomgeving te laten zien zodat ze een beeld kunnen krijgen. Mees hebben wij meegenomen op huizenjacht zodat hij zelf ookal zijn kamertje heeft kunnen zien, zijn nieuwe school bezocht en in de taxi crossend de stad verkent.

5. Plan afscheidsmoment van school en vriendjes
In de zomervakantie vertrekken wij naar KL. Na de zomer komt Mees niet meer terug in zijn klas in Nederland. Om dit niet alleen voor Mees, maar ook  voor de klasgenootjes duidelijk te maken, is samen met de juf een speciaal afscheidsmoment ingepland waarin op speelse, duidelijk wijze verteld is dat Mees gaat verhuizen naar Maleisië. (thanks juf Tirza en klasgenootjes voor het mooie boek vol wensballonnetjes)

6. Aftellen is een feest
Maak een spel van het aftellen naar de vertrekdatum.

Mees vroeg geregeld ‘Wanneer gaan we nu in het vliegtuig? Ik wil morgen naar KL’
Om het aftellen naar de vertrekdatum begrijpelijk te maken, gebruiken wij het KLM nachtjeslampje. Een ideale uitvinding!
In Nederland was dit voor Mees ook al een houvast wanneer papa op zakenreis was en bij 7 dagen kon het aftellen beginnen.


7. Zelf kamer inrichten en dozen uitpakken
Wat is er leuker dan een verhuisdoos met jouw spulletjes die klaar staat op jouw nieuwe kamer. Elke speelgoedje als een cadeautje uitpakken, wat een feest is dat. (Thanks verhuizers voor deze tip!). Daarna de belangrijkste speelgoedjes zelf een plekje geven in de slaapkamer zodat het gelijk als thuis voelt.
#aftelleniseenfeest #futureunknown

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.