The journey begins

Vanaf het moment dat ik weet dat we als gezin het expat avontuur aangaan, leef ik in tweestrijd. Mijn ene helft roept: Jaah spring op deze trein, de andere helft denkt meer na en zorgt voor twijfel en onzekerheid.
Hoe bevoorrecht ben je om dit te mogen ervaren? Hoeveel mensen krijgen deze mogelijkheid? Altijd als we op reis waren in Azie, eerst als backpacker en later met iets meer luxe, was ik altijd diegene die heel hard riep: ‘we kunnen hier ook blijven wonen?, zullen we gewoon blijven?’

En nu? Nu komt het wel (iets) te dichtbij.
Pff naast de mooie aspecten van in het buitenland wonen, de ervaring dacht ik gelijk aan afscheid nemen. Niet mijn sterkste kant….Al snel schakel ik terug naar de regelmodus. Plannen, organiseren en doelgerichtheid zit toch ergens in mij. De belangrijkste zaken om te regelen zijn een huis en school voor Mees. Dus in de meivakantie op naar onze nieuwe woonplaats.

Met mega jetlag crossen wij 3 dagen door KL opzoek naar woonruimte. Na appartement nummer 8 maak je heel snel de keuze of het iets wordt of niet en komt toch de Nederlandse inslag (lees directheid) naar boven… we gaan niet onze tijd verdoen. Gelukkig begreep onze Poolse gids ons heel goed.

Bij elk nieuw appartement bleef ik mij verbazen:

 • een 3 kamer appartement met 6 wc’s?
 • het balkon volgestopt met airo’s waar je apenkooiend overheen moet om te kunnen relaxen?
 • 2 keukens oftewel een ‘dry kitchen’ en een ‘wet kitchen’.  Voor deze ‘keukenprinses’ was dat toch een heel nieuw fenomeen.
 • net zoals de kleine hokjes in elk appartement inclusief toilet met mini wasbak en als je geluk hebt ook een klein raampje: de kamer voor een maid. Hier zou ik mijn hond (als ik die zou hebben) nog niet in laten overnachten.
 • een wc in de keuken? Ik ben wel van het multitasken, maar nog even op de wc je groente snijden?

De controlfreak, perfectionist in mij had de research naar woonruimte ook in Nederland al gestart. Na dag 2 hadden we nog geen goed gevoel bij de bezochte appartementen, dus vriendelijk (en enigszins direct) verzocht om ook het appartement dat ik in Nederland had gevonden te bezoeken. ‘Oh maar dat is wel heel Europees/Scandinavisch wit, ruim, veel glas, weet je het zeker?’ Na deze reactie wisten we het HELEMAAL zeker. En met nog maar 1 stap binnen te staan, keken we elkaar aan. Dit wordt ons thuis voor de aankomende 3 jaar!

7 tips bij het zoeken naar een appartement (condo)

 • Bepaal welke buurt je wilt wonen, dicht bij het werk, de school, het centrum etc…
 • Vraag altijd expliciet of er warm water in de badkamers en keuken aanwezig is, dit is in KL niet vanzelfsprekend
 • Check of de schoolbus in de buurt rijdt
 • Onderhandel altijd en blijf bij jouw voorgenomen budget
 • Check of er in de buurt geen ‘construction site’ is, er wordt veel gebouwd in KL
 • Zorg voor een expat clausule dat je na 12 maanden het contract kan opzeggen
 • Ga zelf ook op onderzoek uit naar mogelijke appartementen. De Europese stijl/smaak is toch anders dan de Aziatische.

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘The journey begins

 1. Allemaal super tips! En nog eentje; let op stilstaand water – een broedplaats voor muggen. Veel bouwplekken hebben helaas veel van dit soort plekjes. Hoe gaat men hier in de wijk mee om? Wordt er door de gemeente op gereageerd?
  Helaas kunnen muggen een nachtmerrie zijn.
  X

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.