olympische dag van goud

Let the games begin
De Olympische Spelen zijn alweer een paar dagen afgelopen. Wat een fantastisch sportevenement ondanks de lege tribunes, mondkapjes of soms treurige uitreiking waarbij sporters zelf de medaille om doen. Op mijn ‘bucket list’ staan DE spelen vrij hoog, het event een keer bijwonen van heel dichtbij of het liefst werken in deze omgeving. Iets met doelen stellen, dromen najagen? Laat ik nu net een paar maanden bij een werkgever in dienst zijn die gelieerd is aan zowel de Olympische als Paralympische Spelen en ik een van gelukkigen mag zijn met een golden ticket. Een soort Charlie and the chocolate factory gevoel, maar net even anders. Op een zonnige woensdag rij ik in mijn sport outfit richting de andere kant van het land. Opeens mag ik de Olympische sfeer toch een beetje ervaren op Hollandse bodem, Papendal. De plek die sport ademt.

Bij de ingang word ik welkom geheten door een ‘Japanse’ dame in kimono. Na alle officiële corona checks, eindelijk kan ik ook een keer de app gebruiken, ontvang ik mijn enveloppe met inhoud. Keycord met programma en plattegrond (geen overbodige luxe) en een oranje polsbandje, eigenlijk een ouderwetse zweetband uit de jaren 80, de bijpassende hoofdband ontbreekt. Gelukkig. Aan de sticker van de Turkse vlag op de polsband te zien, behoor ik vandaag tot team Turkije. Vol enthousiasme vervolg ik mijn weg over de oranje loper, halverwege de loopbrug zie ik al een deel van het ‘sport-festival-terrein’. Een tatami (judo mat) op rechts, daarnaast hoopjes bokshandschoenen, BMX fietsen, normale oranje fietsen, verderop kleine goaltjes, een inflatable parcours, grotere goals en een bar met gezellige picknickstoeltjes, de Tokyo Lounge. Ah, daar moet ik zijn. Links en rechts zie ik verschillende grote medailles in de welbekende drie kleuren met verschillende namen er op. Was dit nu een roeier of renner? Oeps, val ik nu door de mand dat ik zo slecht namen kan onthouden…

De sfeer zit er goed in, het is een ontmoetingsplaats van (ex)collega’s en stadsgenoten. De wereld is eigenlijk ook maar klein. Nu nog op zoek naar mijn ‘nieuwe’ collega’s. En dan realiseer ik mij dat het best gek is in covid tijd ergens te starten. Ik ken mijn collega’s eigenlijk helemaal niet, een enkeling van kruin tot torso half in beeld gezien tijdens een Teams meeting. ‘Oh je bent veel langer dan ik dacht’ is tegenwoordig de standaard reactie.

Meedoen is belangrijker dan winnen?
Na een gezonde lunch wordt de spanning opgevoerd met een Japanse drum van formaat reuzenrad. Daar komen de olympiërs met voorop de geisha als vlaggendrager. Na het welkomstwoord, motivatie speech van de chef de mission, roept de spreekstalmeester de landen op. Het teken om mijn teamgenoten van deze dag te ontmoeten. Elk team krijg twee kampioenen als teamlid aangewezen. Met de beste baanwielrenster en zeilster is het een topteam. Zo sta ik bij de eerste clinic de Olympisch kampioen mee te helpen om zich in een schermpak te hijsen. Ik wist niet dat schermen zo intensief kan zijn. Iedereen doet vol enthousiasme aan alles mee. Tenslotte is meedoen belangrijker dan winnen toch? De wil om te winnen, het fanatisme, de competitiedrang is over het gehele terrein voelbaar, zeker bij de topsporters. Wie zegt dat een windsurfer, 4×400 meter estafette loper of wielrenner niet kan hockeyen? Tijdens een wedstrijdje op echt gras, oude tijden herleven, komt de competitiedrang nog een tikkie extra naar boven. Ook bij mij, het fanatisme blijft en natuurlijk wil ik winnen. Al ben ik heel even een seconde afgeleid door de gespierde sportieve lijven en die wielrenners bovenbenen in het veld naast mij…

Een dag van goud en hout
Sport is passie, sport heeft een verbindende werking, het haalt het beste in mensen naar boven. Met een dosis doorzetting, falen, grenzen verleggen, de juiste mentaliteit, is het ondenkbare haalbaar en komen dromen uit. Dat zou iedereen vaker moeten doen. Wat een energie, motivatie, inspiratie geven deze sporters. Na een laatste alcoholvrij biertje in de zomerzon rij ik naar huis met een grote glimlach en om mijn nek een duurzame medaille van hout. Respect voor alle TOPsporters. Het was een dag van goud!

#sportdoetietsmetje | #startyourimpossible | #sportendoejesamen | #teamNL | #goldenclinic

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘olympische dag van goud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.