wat zeg jij?

Maandagochtend, 8:15 uur, we lopen in de ochtendschemering de bekende route naar school, de sneeuw kraakt onder onze schoenen. Allebei blij dat we een klein babystapje zetten naar het ‘normale’ leven, al weet ik niet wat normaal is deze dagen. Mees bepakt en bezakt met zijn rugzak en extra tas vol met al zijn schoolboeken, laptop, schriften. Hoppa, alles weer terug waar het hoort, op school. Dag homeschooling!
Met een grote glimlach rent Mees het schoolplein over, zijn rugtas wiebelt van links naar rechts in het ritme van zijn stappen. Tot drie keer toe kijkt hij achterom. Bij de eerste stap op het schoolplein met een kus en een stevige kroel, voor het klimrek zie ik een hand de lucht in gaan en vlak voor de ingang, als een weigerend paard, voor de drempel, ontvang ik nog een liefdevolle blik gepaard met twee uitbundig zwaaiende handen. Heb jij er wel eens bij stil gestaan hoe je gedag zegt? Of is het een automatisme?

Dag, bye, hi?
De keren dat ik op Schiphol manlief uitzwaaide voor de douane poortjes, later zelf aan de andere kant de achterblijvers uitzwaaiend of kijkend in de autospiegel het mooie silhouet steeds kleiner zien worden, de trein die langzaam wegrijdt, in de donkere nacht allebei een andere kant op rijden met nog een sein met onze koplampen of een onvergetelijke blik.
Ik heb altijd meegekregen dat je goed, gemeend en elkaar altijd gedag zegt. Hoe dan ook. ’s ochtends bij het verlaten van het huis, op weg naar school, naar je werk, het maakt niet uit welk tijdstip of wie. Niet alleen een dierbare of familielid, maar net zo goed de caissière, postbezorger, beveiliger bij de uitgang etc… zeker vandaag de dag niet altijd vanzelfsprekend. Bij het verlaten van een niet nader te noemen winkelketen hoor ik een binnensmonds gemompel of ijzige stilte, ik ga er maar vanuit dat het een vriendelijk tot ziens is. In het ergste geval ben je al ingewisseld voor de eerst volgende in de rij, een soort supermarkt tinder. Natuurlijk verschilt de intensiteit, het beklemmende gevoel in je hart van een ‘goodbye’ waarvan je weet dat je elkaar lange tijd niet ziet, brok in je keel of een laatste afscheid met mooie woorden of klein knikje is net anders dan ‘zie je morgen, tot straks’. Is dat ook zo?

Wat zeg jij?
Dag, bye, hou doe, haije, hoi hoi, laterrrr, ciao, bye bye… Er zijn zoveel vormen, de gangbare, regio afhankelijke, verouderde, hippe of afgeschreven (doei doei kan echt niet!). En dan nog de verwarrende digitale goodbyes. Bij de naderende afsluiting tijdens een online 1e kennismakingsgesprek voel ik mijn rechterhand omhoog gaan. Nee, niet doen!, hoor ik een stemmetje net op tijd. Behendig weet ik mijn wapperende hand uit beeld te houden. Of wat te denken van alle emoji’s die in whatsapp berichten worden geslingerd. In Azië vliegen de knipogende kussende, hartjes emojis in het rond met toevoeging van my darling of sweetheart. Ook in een zakelijke omgeving helemaal niet raar. In mijn automatisme sluit ik af met een knipogende kus emoji. NEEH, heb ik dit echt verstuurd? Pfff, Aziatische emoji etiquette zijn toch net even anders dan de Hollandse nuchterheid.
Mees heeft zo zijn eigen wijze. De laatste dag van homeschooling hoor ik een minutenlang durende Doooeeeeeiiii! of bye bye, cuddles na een FaceTime met zijn vriendinnetje in KL. Wat te denken van de goodbye song, die als irritant Efteling deuntje op repeat staat de rest van de dag. Dus….

See you later alligator
In a while crocodile
See you soon raccoon
Take care polar bear
Blow a kiss goldfish
Toodle-loo kangeroo
Give a hug ladybug
Be sweet parakeet
Hit the road happy toad
Bye bye butterfly

Out the door dinosaur

#bye | #watzalikzeggen | #watzegjij

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Een reactie op “wat zeg jij?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.