expat life: is this the end?

Duidelijk nieuws

Jij kent het vast wel, van die momenten die in je geheugen gegrift staan. Je weet precies waar je was, de beelden staan op je netvlies, de geur komt bovendrijven en het gevoel is in alle vezels van je lijf aanwezig. Zo weet ik nog goed dat ik 2 jaar geleden mijn familie, vrienden en collega’s vertelde over onze verhuizing naar Azië. De hele mix aan emoties is aanwezig. En nu in KL is het weer raak!

Het is een mooie dag in maart. Manlief is net terug van een lange reis Europa. Ik sta in onze woonkamer en hoor hem zeggen ‘Het is definitief, deze zomer verhuizen we terug naar Nederland’. Ik verstijf, krijg kippenvel van top tot teen, loop als een zombie naar de keuken, geen idee waarom, draai om en het enige wat ik kan uitkramen is: ‘Weet je het echt héél zeker??’  ‘JA!’ hoor ik heel duidelijk. Ik ben stil, heel lang stil. ‘Maar ik wil nog niet weg, ik weet het niet…’ en barst in tranen uit.

Onzekerheid of niet
Het expat bestaan komt met veel onzekerheid en twijfel. Hoelang blijven we in KL wonen? Hoe gaat het met het werk en de reizen? Wie van de vrienden zijn er straks nog? Twijfel over mijn eigen kunnen en identiteit. In het begin heb ik daar erg aan moeten wennen, maar gaandeweg een modus voor gevonden. img_7114
Wat betreft onze situatie heb ik altijd geroepen dat ik uiterlijk eind maart duidelijkheid wil over onze toekomst. Hier sprak het stemmetje van de planner in mij, die duidelijkheid nodig heeft. Dacht ik toen. Was dit mijn hoofd of echt mijn hart die sprak? Nu ben ik misschien wel boos op deze zekerheid, vind ik deze duidelijkheid nog wel moeilijker om mee om te gaan. Het is zo definitief. Het gevoel van een einde, deze finishlijn (of start voor ons nieuw begin) wil ik nu nog niet over. Is het weer het naderende afscheid waar ik zo veel moeite mee heb?

Langzamerhand begin ik mijn vrienden in KL het nieuws te vertellen. Er zijn meer vriendinnen die in hetzelfde schuitje zitten, zij vertrekken binnenkort met een reistas vol onzekerheid naar een nieuw ‘thuis’ op deze wereldbol. ‘Let’s have lots of laughs, coffee mornings and celebrate our beautiful lives together’. Een heel goed plan!!
Helaas moet de uitvoering even wachten. Een paar dagen later zitten we in de lockdown, die nu nog steeds voortduurt… al is het inmiddels versoepeld en mogen we weer vrijer buiten op straat lopen. Het begin is er!

Onzekerheid komt niet alleen
Het zwaard van Damocles dat boven ons hoofd hing over wel of niet verhuizen geeft ook iets van ‘kijk om je heen en geniet!’. Nu met de zekerheid van ons toekomstige vetrek, is dit dubbel versterkt. De huidige lockdown doet er nog een extra schepje bovenop.
De planner in mij is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik zit vol in de ontkenningsfase, schuif alles voor mij uit. ‘Ik begin wel eind mei met alles regelen’. Wie hou ik hiermee voor de gek? De verhuizers moeten geselecteerd en ingepland worden. Met deze lockdown zijn ze gelukkig innovatief genoeg en via videochat volgt een virtuele rondleiding door ons huis voor de inventarisatie. En dan de hamvraag. Wanneer gaan we echt weg? Hier wil ik helemaal niet over nadenken. Ook dit schuif ik het liefst voor mij uit. Veel keuze hebben we niet. Ons appartement moet leeg eind juni, vrij reizen binnen Maleisië is nu nog niet mogelijk en ons visum verloopt dezelfde maand.

Dat we terugkomen is zeker. Wanneer is nog even de vraag. De onzekerheid blijft altijd bestaan, daar is niets mis mee weet ik inmiddels uit ervaring. Of we over zeven weken op een vliegtuig stappen voor een nieuwe start is nog even onzeker….

#exit | #KLlife | #onzekerheid | #endoor

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘expat life: is this the end?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.