‘mam, ik wil niet naar school’

Start van de dag
Veelvuldig komt de zin ‘Mam, ik wil niet naar school’ voorbij aan onze ontbijttafel. Daar gaan we weer…. ‘It takes time, don’t worry’ had de counselor mij al gewaarschuwd aan het begin van het nieuwe jaar. En weer heeft ze gelijk. Althans met een standvastig jochie duurt het iets langer en wordt mijn geduld aardig op de proef gesteld. De zin is er nog steeds, gelukkig is de frequentie iets afgenomen. Van dagelijks naar wekelijks.
Met een beetje hulp van de counselor komt het hoge woord er uit. ‘Mam, het is moeilijk’. Leren rekenen, lezen en schrijven is lastig, zeker in het Engels. Onze koelkastdeur is weer beplakt met een smiley- zone, de ‘hard- en easy box’ met bijbehorende gedachten en een ‘reward card’. Alles om hem te helpen.
Aan het begin van de maand ontvangen we een kalender waarop per dag de vakken, ‘library day’, speciale events, ‘dress-up days’ en andere thema’s van de week staan vermeld. Ik kan niet zonder. ‘Nee mam, ik heb PE en Art vandaag’ hoor ik geërgerd naast mij. Uit mijn ooghoek werp ik een blik op het schema. Meneer heeft gelijk. In de warme ochtendzon lopen we bepakt en bezakt met drie rugzakken al kwebbelend naar school.

Normale schooldag
De routine van een schooldag zit er bij de kinderen goed in. Rugzak uitpakken, waterfles, lunchtrommel in je eigen ‘cubby’ plaatsen. Het leesboek uit de klas omruilen voor een nieuwe. Elke dag moeten de leerlingen een boek uitkiezen om thuis te (leren) lezen. Alle overige zwem- en sporttassen worden in de cubby gepropt om zo snel mogelijk te spelen voordat de les echt begint.

In de common area, de gemeenschappelijke ruimte voor Grade 1, zijn overal bouwmaterialen en knutselattributen te vinden. De mooiste creaties worden gebouwd, getekend, geknutseld of op het kleine podium wordt spontaan een show opgevoerd. Muren zijn beplakt met allerlei knutselwerken, een wereldkaart met alle nationaliteiten, kindness tree, quotes en de Grade 1 ‘Wall of fame’ met zelfgeschilderde portretten. Niet alleen de muren, deuren en tafels worden gebruikt als speel- en tekenmogelijkheid ook de vloer.
Recent is de buitengang omgetoverd tot ‘speelstraat’. Elke klas mocht een eigen spel verzinnen, ontwerpen en uittekenen. De saaie grijze vloer is omgetoverd tot kleurrijke speelvloer. Ook zijn er planten geplaatst die de Maleisische jungle moet voorstellen en verzorgd worden door de leerlingen zelf. Mees was zo enthousiast. Drie keer raden wat er bij ons op het terras is getekend met stoepkrijt. En ik weet niet wie het leuker vond om te doen….

Spelen en leren
De schoolbel gaat. Iedereen loopt rustig en beheerst de klas in, verschuift zijn naam wasknijper naar aanwezig. De dag start met een opwarm video, zang, dans of andere lichamelijke oefening. Thuis doen we dat ook wel eens, dat heet het gekke half uurtje. De les gaat verder met de ‘job of the week’. Elk kind heeft een taak toebedeeld om te presenteren aan klasgenoten.
Lezen, schrijven, rekenen zijn naast de social studies, Spaans, Art, Music, PE en science klassen de vakken die elke dag terugkomen. Of ‘readers and writers workshop’ zoals het leren lezen en schrijven wordt genoemd. Dit doet mij denken aan mijn eigen schooltijd. Mijn schriftje (zonder lijntjes) stond vol met eigen fantasie verhalen met bijbehorende tekeningen, bij Mees ook.
Met een grote glimlach lees ik zijn verhalen over ‘crocodiles’, dat ‘unicorns spray pink stuff and I don’t like pink’, Ajax de beste voetbalclub is en hij met opa naar de wedstrijd gaat, een ‘slide’ of ‘zipline’ van ons balkon naar het zwembad en nog meer fantastische verhalen. Het belangrijkste bij deze lessen en fouten maken moet. ‘Mistakes maken geeft helemaal niet en moet je laten staan’. zegt Mees blij. Naast de mindful Monday – Talk it out Tuesday – Welcome Wednesday – Think about it Thursday is er Fun friendly Friday. ‘Mees, ik zag weer een mooi filmpje van jou’. ‘Ja, dat doen we altijd op vrijdag extra vaak en ik vind het stom’. Zijn you tube aspiraties zijn ineens verdwenen.

Morgen weer een dag
‘Wat was het allerleukste op school vandaag?’ probeer ik aan het einde van de dag. ‘Recess, PE and karate, het andere is stom en zit in de hard box’, aan duidelijkheid geen gebrek. En morgen? Morgen is er weer een nieuwe dag vol verrassingen. Wie weet is het dan de beurt aan de ‘easy box’.

#schooldag | #ikwilnietnaarschool | #recess

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.