Nieuw begin?

Gong Xi Fa Cai
De eerste maand van het nieuwe jaar zit er alweer bijna op. Staan de goede voornemens nog fier overeind of inmiddels gesneuveld? In mijn vorige blog liet ik het al weten. Ik doe er niet aan mee. ‘Altijd alles vieren’ past meer bij mij. Ben ik daarvoor even op de goede plek. In Maleisië wordt bijna alles gevierd, zeker deze periode. Afgelopen weekend zijn we net begonnen met het ‘andere’ nieuwe jaar. Chinese New Year.

In de stad, de winkels, de huizen, overal zie je de rode lampionnetjes bungelen en zorgen voor een rode gloed door de stad. De supermarkten liggen vol met de meest mooie gevlochten manden, gekleurde dozen of kisten met goed gevulde inhoud. Uiteraard ontbreken de mandarijntjes niet. Ziet er zo mooi uit, alleen na drie happen en tien mandarijnenpitjes tussen je kiezen, ben ik er wel klaar mee. Goed als decoratie. Niet te eten. Ook bij mandarijnen gaat het niet alleen om de buitenkant, maar ja, het oog wil ook wat… De mandarijnen staan voor geluk en welvaart. Bij ons favoriete eettentje op straat is de vrouw in de week voor het grote nieuwjaarsfeest nog druk in de weer met haar kleine mandarijnenboompje. Er wordt aan gedraaid, gekeken, gevoeld, gevoed, nog een keer gedraaid tot er een tevreden lach op haar gezicht verschijnt.

De kleur is rood
De week voor CNY wordt de spanning opgebouwd. De winkels stromen vol met families die de laatste ingrediënten voor het diner in huis halen, nieuwe spullen en een speciaal nieuwjaars kostuum aanschaffen. Om vervolgens met de voltallige familie bepakt en bezakt op weg te gaan naar familieleden elders in Azië. De Chinese mam van Mees’ vriendje vertelt heel blij dat haar fornuis kapot is gegaan en een nieuwe gekocht moet worden. ‘It’s almost Chinese New Year!’ is haar verklaring met een grote glimlach.

Zaterdag gaan families volledig uitgedost samen op pad. Sommige dames in de meest mooie couture waardige ‘kleedjes’. Al zijn de ANWB stelletjes ook gespot. Allebei hetzelfde t-shirt met afbeelding van een rat uiteraard. In het restaurant wordt oma voorzichtig uit haar rolstoel gehesen. In haar donkerrode kanten glitterjurk met bijpassen lipstick is zij is het middelpunt van de photoshoot. Even kijkt ze schuin opzij en geeft mij een liefdevol knikje. Ik kan uren naar dit familietafereel kijken.
Rood is het symbool van geluk, rijkdom, welvaart en om boze geesten te weren. De lantaarntjes, decoraties, enveloppen (ang pao), kleding, alles is in de kleur rood.
En mocht je deze dagen mensen zien die tegelijkertijd met chopsticks het eten (Yee Sang) hoog in de lucht gooien. Heel normaal, hoort er allemaal bij.
CNY gaat ook gepaard met vuurwerk. Waar in Nederland de politieke discussie over een vuurwerkverbod is opgelaaid (Gelijk doen. Deze keer geen Hollands poldermodel toepassen) knalt men er de komende dagen nog lekker op los en zijn er tal van spectaculaire vuurwerkshows in KL.

Jaar van de rat is een nieuw begin img_4301
Op 25 januari is het nieuwe maanjaar begonnen. De rat is het eerste dierenteken van de Chinese astrologie en 2020 wordt gezien als het jaar van vernieuwing, een nieuw begin. Al heeft de marketingmachine van Disney het jaar van de rat omgetoverd tot ‘Year of the mouse’. In heel KL zie je de rat afbeeldingen in de meest uitbundige, bijzondere decoraties met selfie mogelijkheden uiteraard en opgeluisterd door Chinese muzikale ondersteuning. Een mix van het welbekende Efteling deuntje en irritante kinderliedjes.
Wat een nieuw begin en vernieuwing gaat betekenen voor deze draak? (volgens de zodiac ben ik een ‘fire dragon’) Geen idee. Iets met een succesvol jaar vol tomeloze energie. Laat het maar komen. Het CNY feest gaat hier nog even door. Altijd alles vieren!

#newyear | #altijdallesvieren | #endoor | #dragon

 

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Een reactie op “Nieuw begin?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.