Goede voornemens

Januari de maand van voornemens
Het nieuwe jaar is al even begonnen. Dit gaat gepaard met nieuwe kansen en veel, heel veel goede voornemens. De sportscholen stromen weer vol, de winkelwagentjes zien groen van de gezonde groente en het hoofd loopt over van waanzinnige nieuwe plannen. Ik voel niet zo zeer de drang om hieraan mee te doen en zeker niet op 1 januari. Kan ook best op 21 maart, de eerste lentedag, of 22 juni of is dat heel raar?

Januari, de tijd waarin de verbroedering hoogtij viert en de saamhorigheid naar een hoger niveau klimt. Hele volksstammen, waar de december alcoholdampen nog uit de poriën dwarrelen, en masse een Dry January inlassen. Vind ik best raar. Je in december nog vol eten en vol gieten met drank om vervolgens een maand jezelf voor te houden niet te drinken, ‘detoxen’ of ook gehoord ‘Even goed voor mijn lijf zorgen’. Alsof je dat de rest van het jaar niet (meer) hoeft te doen? En dan in februari jezelf vol in de carnaval storten met bijbehorend goud gele sap of de rest van het jaar los gaan.

Dry January of Veganuary
Naast de Dry January is er tegenwoordig ook de Veganuary. Dit betekent jezelf een maand lang onderdompelen in de vegan lifestyle. (Deze sla ik ook even over) Al heb ik deze ‘challenge’ nog niet veel voorbij zien komen in Nederland.
Wel zie ik een verschuiving in het assortiment van de koffietentjes met ontelbare mogelijkheden van plantaardige zuivel en restaurants met speciale menu’s. Maar waar ik mij het meest over verbaas zijn de bordjes bij de grootste hamstersupermarkt, dorpjesproducent of tegenwoordig voetbalplaatjesmanager. Waar afgelopen zomer nog ‘gewoon’ pasta in het schap lag, is het nu ineens ‘vegan’ pasta als ik de informatie bordjes mag geloven. Moet dit mij overhalen tot een aankoop met bijbehorende blikken vegan pastasaus? In elk gangpad hangt wel een Vegan bordje, naast het bordje Biologisch of de prijsfavoriet (het blauwe duimpje, mocht het je ontgaan zijn).
Komen er straks ook bordjes in de schoenenwinkel bij de hippe vegan sneakers of in kledingwinkels ‘vegan blouse’ om de veganlifestyle compleet te maken?

In KL is het niet zo zichtbaar in de supermarkt. Er is zeker een eetcultuur aanwezig. Er wordt veel en vaak gegeten met als gevolg het groeiende aantal ‘panda’s’ in Maleisië. (zie blog wereldwijven). Toch is hier ook een kleine verschuiving zichtbaar met biologische producten, glutenvrij brood of taart en als je heel goed kijkt vegan labels op verpakkingen. Nu ben ik geen heilig boontje en let ook zeker op mijn voeding. Eet bewuster, koop verse seizoensproducten, brood en pasta’s laat ik links liggen, eet zeker niet dagelijks vlees, drink weinig alcohol en pas in het hokje ‘intermittent fasting’. Ik voel mij er goed en fit bij, maar het belangrijkste is dat ik sindsdien geen medicijnen meer nodig heb. Amandelmelk of koksomelk gooi ik ook weleens in mijn koffie, maar om nu zelf havermelk te onttrekken, nah. Mijn yoghurt of stuk kaas schrappen dat gaat mij ook iets te ver. Een poging ga ik al niet eens wagen. Gedoemd te mislukken.

Goede voornemens
Maar hey ieder zijn eigen leef- en eetgewoonten, alleen kunnen we af van die gekke bordjes in de supermarkt? Of plaats dan op zijn minst bij het chocoladeschap een ‘happy smiley.’ Daar kan ik blij van worden.
Misschien heb ik dan toch één goed voornemen: Ik stop graag nog een groot stuk chocola in mijn mond of stuk kaas in mijn hamsterwang en proost met een goed glas wijn op al het moois en lekkers! Goede voornemens of niet. Doe je mee?

#voornemens | #dryjanuary | #chocolate

 

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘Goede voornemens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.