Friendship is…

Morgen is internationale dag van de vriendschap. Als er iets is wat ik afgelopen jaar nog bewuster heb beleefd, is het vriendschap. Dit is voor mij een groot goed en heel belangrijk. Ik hecht veel waarde aan goede vriendschap, zeker nu. Al vind ik het af en toe fijn om alleen te zijn (met een dampende kop cappuccino, het liefst op het strand in de zon), toch voel ik mij op mijn best en gelukkigst omringd met vrienden. Als je eenmaal mijn muurtje weet af te breken, dicht bij mijn hart komt, we een connectie hebben of soms soulmates zijn, dan ga ik voor je door het vuur, altijd.
Vriendschap heb ik in allerlei vormen. Studievrienden, werkvrienden (‘Mam, ga je weer lunchen met je werkvrienden of sporten met je vriendinnetjes?’) vrienden om mee op stap te gaan, sporten, uiteten, koffie drinken, lachen, huilen, of die ene vriendin die dit alles in zich heeft. De hartsvriendin. Die vriendin die ik altijd kan bellen, alles weet over mij, meestal een goede adviseuse is, waarbij ik totaal mezelf kan zijn. Dat is vriendschap.

img_3118

Vriendschap op afstand
Duizenden kilometers bij elkaar vandaan in verschillende tijdzones geeft een nieuwe dimensie aan vriendschap. Het versterkt misschien wel mijn bestaande vriendschappen in Nederland. Soms is het moeilijk dat je elkaar niet kan vasthouden op die momenten of samen bijzondere mijlpalen vieren. Ook hierin vind ik een modus en weet inmiddels dat de speciale connectie blijft ongeacht de afstand.
‘Volgend jaar kennen we elkaar 25 jaar, dat moeten we maar vieren…..op Ibiza’. (ladies we kunnen er niet meer onderuit) Wow 25 jaar? schiet er door mijn hoofd, ben ik al zou oud? Ik zie ons nog elke week in de kroeg staan in Breda. Ondanks dat iedereen na de studie is uitgevlogen naar alle uithoeken van Nederland of tijdelijk ergens aan de andere kant van de wereld vertoeft, het contact blijft.
Zodra je elkaar weer ziet is het er. Die connectie, de chemie, het gevoel, de schouder, de stilte, de woorden die niet nodig zijn, de (schater)lach, de humor. Dat is vriendschap.

Nieuwe (expat)vriendschappen
In KL krijgt vriendschap een andere betekenis. Aan het begin van ons expat avontuur kon ik me hier druk over maken. Als gezin kom je alleen in een vreemd land, bent op elkaar aangewezen en moet alles weer opnieuw opbouwen. Hoe ga ik vriendschappen aan in een nieuw land, waar ik niemand ken? Al snel is duidelijk dat iedereen in hetzelfde schuitje zit, contact leggen gaat heel snel via school, sportclubs, Nederlandse vereniging, buren etc. Iedereen staat er open voor elkaar te helpen, wegwijs te maken in de gebruiken van KL of gewoon voor een koffie en luisterend oor.
Van de een op de andere dag staat mijn telefoon vol met nieuwe nummers. Ik ga bij wildvreemden op bezoek, wordt opgehaald voor een lunch of koffiedate. En eigenlijk vind ik het superleuk nieuwe mensen ontmoeten, inspiratie opdoen, verhalen delen, elkaar helpen. Een ieder die op zijn of haar manier een leven met vriendschap probeert op te bouwen, zich thuis te voelen in KL. Ook dat is vriendschap.
Of ik een klik heb met iemand merk ik snel genoeg en bepaalt mede de intensiteit, diepgang van de vriendschap. Ook de tijd speelt een rol, het is allemaal vluchtiger. ‘It feels like a little heartbreak, we are leaving KL this summer’. Begin ik net een band op te bouwen, wordt het weer een vriendschap op afstand.

De kracht van vriendschap
Is heel sterk en reikt tot ver over de wereld. Ik weet zeker dat een paar nieuwe KL vriendschappen blijven bestaan. (met een beetje hulp van social media) Vriendschap is voor mij onvoorwaardelijk, liefde, aan één blik genoeg hebben om elkaar te begrijpen, de chemie te voelen, elkaar te helpen en ook keihard lachen, de gekste versie van jezelf zijn en alle momenten voor geen goud willen missen. Dat is vriendschap.

#friendship | #onvoorwaardelijk | #liefde

 

 

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

4 reacties op ‘Friendship is…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.