Feeling home

Het mooiste van reizen is thuiskomen

‘Welkom thuis’ zegt de blonde dame van Koninklijke Marechaussee met een vriendelijke glimlach bij het overhandigen van mijn paspoort op Schiphol. En dat klinkt toch even heel vreemd. Is dit wel mijn thuis? Vorig jaar aan het begin van ons expat avontuur riep Mees enthousiast ‘Oh dan hebben we dus twee huisjes, een vakantiehuis en echt leefhuis’. Daar denk ik nu nog wel eens aan.
In KL wonen we het grootste deel van het jaar en heb ik inmiddels mijn sociale leven opgebouwd. De routine van Mees naar school brengen, hulpouder zijn op school, samen rondjes hardlopen, naar de sportschool en daarna (gast)blogs schrijven in mijn favoriete koffietentjes of op ontdekkingstocht met vriendinnen naar nieuwe ontmoetingsplekken. (great ideas start with great coffee tenslotte) In Brabant vind ik ook niets leuker elkaar spontaan te ontmoeten, even bijkletsen of als er sporadisch tijd is met een goede kop koffie of ander drankje op het terras blijven hangen.

En nu midden in de metropool KL, de smeltkroes van culturen en religies, waar bijna 1.8 miljoen mensen wonen kom ik steeds vaker bekenden tegen. Wanneer ik over straat loop, in het park hardloop of mijn boodschappen haal in de supermarkt.
‘Wherever I drive or walk I see you always running’ zegt de stay-at-home dad. Kinderen die je opeens gedag zeggen ‘Hi mum of Mees, how are you?’ of als ik het hotelpersoneel, waar manlief al die jaren hiervoor heeft gebivakkeerd, op straat tegenkom ‘Oh so glad to see you again, I saw you running in KLCC parc yesterday’. KL is inmiddels vertrouwd, ‘mijn’ stad. Is dit het moment van thuisvoelen?

Terug naar huis
‘Ben je er klaar voor, heb je zin om naar huis te gaan?’ was afgelopen weken de standaard vraag vanuit Nederland. Met enige aarzeling en schuldgevoel zei ik eerlijk dat ik het niet wist. Het gevoel was er nog niet. Ik stond nog met mijn twee lange benen in KL. Druk te zijn met saying goodbye zo vlak voor de schoolvakantie van vrienden die alweer vertrekken voor een nieuw avontuur elders op de wereld.
De vriendelijke Indiase guard van school pakt mijn hand liefdevol vast en zegt met zijn mooie diepe, donkere stem. ‘Enjoy your summer ma’am! I hope to see you in August’. De lieve assistente op school die mij een stevige hug geeft ‘Take care mum, enjoy the time with your family and friends’.
Waar mijn grote en kleine stuiterbal niet te houden zijn, heb ik ergens een reserve ingebouwd. Ben ik mezelf wéér aan het beschermen voor wat er komen gaat? Afscheid nemen van vrienden in KL en straks over een paar weken dezelfde riedel weer opnieuw in Nederland?
Hoe gezellig Brabant ook is, het duurt elke keer even voordat ik het thuis gevoel volledig heb omarmd. Wanneer ik in de stad loop en op elke hoek wel een bekende tegenkom, begint mijn gemoedstoestand langzamerhand te veranderen. Ik voel mijn standaard lach transformeren in een grote brede glimlach. Is dit het moment van thuisvoelen?

Thuis in twee werelden
‘Het mooiste van reizen is thuiskomen’ zegt manlief altijd. Thuis, de plaats waar je woont, je veilig voelt. Ik leef nu in twee werelden, het altijd avontuurlijke Azië en bourgondische Brabant. Kan iemand zich op meerdere plaatsen thuisvoelen? Het zal nog wel elke keer wennen zijn te pendelen tussen deze werelden. Feeling home op twee plekken op onze wereldbol kan blijkbaar. In KL heb ik inmiddels ook mijn thuis gevonden.

#feelinghome | #thuis | #tweewerelden

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.