Zweten bij de zwemles

In Nederland was Mees begonnen met zwemles. Elke woensdagmiddag zat ik samen met andere ouders in een te kleine bedompte ruimte te wachten tot onze kroost klaar was met spartelen in het water. En net toen ons vertrek naar KL definitief was, begon ik een band op te bouwen met de moeders. In plaats van binnen zaten we buiten op een bankje te kletsten in de zomerzon. Soms zelfs zo erg dat we de tijd vergaten… Oeps, ze zijn al klaar, we mogen al naar binnen. De laatste vijf minuten mogen ouders naar binnen, dan vertelt de zwemjuf over de voortgang terwijl de kinderen spelen in het zwembad.

img_0083.jpgZwemles in KL
In Nederland kon Mees zijn A diploma niet meer halen. Hoe gaat dat in het buitenland? Is er Nederlandse zwemles of schoolzwemmen?
We hebben de luxe van een zwembad bij ons appartement. Mees is meer onderwater dan bovenwater te vinden. Ondanks dat hij zich aardig kan redden, vind ik het belangrijk dat hij zijn zwemdiploma’s gaat halen. Als we terugkeren naar Nederland en meneer lijkt op manlief, die menig zomer doorbracht op (zeil)boten of naar zeilkamp ging, is een diploma toch handig. Via andere gezinnen horen we van de Nederlandse zwemles in KL.

Geen zwemles wel een boze kleuter
In de taxi op weg naar de eerste zwemles kwebbelen we er oplos. De zwemles wordt gegeven in een wooncomplex een half uur rijden bij ons vandaan. Bij de 1e aanblik van het zwembad, de spelende kinderen, de vreemde geluiden draait Mees zich resoluut om en loopt terug ‘Ik ga niet zwemmen’. Er is geen land mee te bezeilen, ik klets nog even met de zwemjuf en uiteindelijk keren we richting huis. Geen zwemles, wel een boze kleuter op de achterbank.

Elke maandagmiddag na school heeft Mees zwemles. Ik zit aan de kant met klotsende oksels en voel langzaam de zweetdruppels in straaltjes over mijn rug glijden terwijl ik kijk naar een lange gespierde spijker die op zijn rug in het water ligt. ‘Kijk een vliegtuig in de lucht, het is geen blauwe klm maar de rode, hey dat is een gekke wolk en zie je die libelle daar?’ hoor ik een stemmetje uit het water. Heerlijk die concentratie van een goudvis. Of de zwemles doorgaat is elke week de vraag. Het ligt niet aan de lieve zwemjuf, maar de fikse onweersbuien die ’s middags kunnen ontstaan.

Het grote diploma
Twee keer per jaar is het mogelijk om af te zwemmen. De examens worden afgenomen door een Nederlandse examinator. Op zaterdag is het proefzwemmen en als het goed gaat mogen de kinderen de volgende dag afzwemmen. Ik heb Mees voorbereid dat het afzwemmen in een ander zwembad zou plaatsvinden ‘De school waar Sinterklaas is geweest, daar is ook het afzwemmen’  hoor ik Mees tegen de zwemjuf zeggen. Dit is in ieder geval gelukt.

En dan is het zover. In de taxi zit Mees stilletjes met zijn beertjes tegen zich aangeklemd op de achterbank uit het raam te staren. Normaal kwebbelt hij de hele rit de oren van mijn kop, alleen nu is het verdacht stil. Om de spanning tijdens het wachten weg te nemen krijgt Mees een ijsje van een lieve Nederlandse moeder ‘Het is een wonderijsje waardoor je straks heel goed gaat zwemmen’. En het was een wonderijsje! De volgende ochtend is DE dag van het echte afzwemmen. Voordat het feest gaat beginnen hoor ik twijfelend ‘Maar mam, ik heb nog geen ijsje gehad, hoe gaat het dan?’. Uhm… 

Vanaf de tribune zie ik een jochie het hele circuit afleggen, met kleren zwemmen, schoolslag, borstcrawl, door het gat, etc… ‘Krijg ik dan nu mijn diploma?’ vraagt Mees direct wanneer hij uit het water klimt. Een paar minuten later heeft hij vol trots zijn diploma vast. ‘En, ga je door voor je B diploma?’ vraagt de lieve examinator ‘Nee’ hoor ik Mees stellig zeggen, ‘ook voor mijn C!‘. Komende tijd zit ik dus nog wel zwetend aan de rand van het zwembad. Er is niets veranderd.

#zwemles | #Adiploma |#waterrat

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Een reactie op “Zweten bij de zwemles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.