10 minuten, niet meer

In Nederland heeft Mees bijna 1,5 jaar op school gezeten. Voor de start van zijn 1e schooldag was er eerst het kennismakingsbezoek met zijn toenmalige meester. Bij ons thuis. Lekker ouderwets met een kop koffie. Brabantse gezelligheid. Later volgde het 10-minutengesprek, oudergesprek of schoolgesprek, hoe je het ook wilt noemen.
In de vriendenkring weet je meteen wanneer deze tijd is aangebroken. ‘Ah jammer, vanavond gaat niet lukken ik heb oudergesprek op school’ of ‘Ik ben iets later ik heb 10-minutengesprek op school’. Het gaat voornamelijk om de gezichten die er bij vertoond worden, duidelijk niet de favoriete hobby. En elke ouder begrijpt heel goed wat je er mee bedoeld.

Eigenlijk is het ook iets raars. In een heel schooljaar twee of, als je geluk hebt, drie keer per jaar 10 minuten een gesprek voeren over de ontwikkeling van je kind. Jouw kind die daar een groot deel van de dag doorbrengt, zijn eigen ik aan het verkennen en ontwikkelen is. En waarom heet het 10-minutengesprek? Ik krijg direct stress, het geeft gelijk zo’n tijdsdruk aan. Tien minuten, geen seconde meer! Er loopt nog net geen stopwatch mee die gaat trillen bij het verstrijken van de tijd of een zoemer van de school die af gaat. Changer, het teken voor de volgende ouders om op ‘audiëntie’ te komen. Ik snap ook wel dat met bijna 30 kinderen in een klas het een hele een organisatie is, maar kan het niet anders?img_7104

Here’s the news
Net als elke andere ouder, wil ik dat my little boy met plezier naar school gaat, hij zijn eigen identiteit ontwikkelt, het goed doet, kortom happy is. En vooral later met een glimlach aan deze schoolperiode terugdenkt. Wanneer ik Mees vraag ‘Wat vond je het allerleukste vandaag?‘ of ‘Wat heb je gedaan vandaag?’ Krijg ik veelal het antwoord: ‘Oh dat weet ik niet meer hoor, het was allemaal leuk’ gevolgd door ‘Kijk, kijk, mam, kijk dan daahaar’ en hop zijn aandacht gaat weer naar een vliegtuig in de lucht, een sportauto die voorbij snelt of een ander gek rondvliegend beest. Meneer heeft de concentratie van een goudvis…

Gelukkig houdt zijn meester ons goed op de hoogte. Elke vrijdag ontvangen wij een uitgebreid verslag over de onderwerpen Play – Literacy – Math – Social Studies – Science. Er wordt aangegeven welke activiteiten ze in de klas gedaan hebben en hoe wij als ouder kunnen helpen met heel subtiele verwijzing naar video’s of artikelen. Daarnaast volgt er altijd een uitgebreid foto- en videoverslag. 

30 minuten
De oudergesprekken hebben we ook op de internationale school alleen dan heeft het ‘Parent Teacher Conference’. Niet in tien minuten zo veel mogelijk vragen beantwoord krijgen, maar een gesprek, een dialoog van 30 minuten. (Dus ook 20 minuten extra met mijn knieën in mijn nek op een te klein stoeltje zitten). Niks in de avonduren, gewoon overdag onder schooltijd. Oh, de kinderen zijn dus wel twee dagen vrij. En of we van te voren zelf via het online systeem een tijdslot willen reserveren.
Zittend op het te kleine stoeltje wachten we in spanning. Mees zijn eigen iPad ligt op tafel en de slideshow wordt gestart. Mees verschijnt in beeld en vertelt per onderdeel wat hij doet of gedaan heeft. De bijbehorende video’s zijn veelal ook door hem zelf gemaakt. (meer dan drie dingen tegelijk uitvoeren blijkt nog best lastig). Enig inlevingsvermogen en fantasie is wel nodig. Laat dat nou voor mij totaal geen probleem zijn.
Aan de hand van zijn tekenmap, zelfgeschreven boek en Math- en knutselboek kletsen we verder over zijn ontwikkeling. Op het tussentijds ‘rapport’ wordt met een ster aangegeven wat er goed gaat en met een voetbalgoaltje waar aan gewerkt gaat worden komende tijd. Visualisatie hou ik van!
Nog redelijk soepel sta ik op om Mees in het andere lokaal op te halen waar hij gedurende ons gesprek heeft gespeeld. ‘En was meester Chris blij?’ hoor ik een bekend stemmetje van achter het speelkasteel. Mijn antwoord maakt niet uit, meneer wil eigenlijk op school blijven spelen. Blij dat Mees het goed doet keren we huiswaarts…met een boze kleuter. Misschien zijn deze gesprekken in de avonduren toch nog niet zo’n slecht idee.

The art of conversation
Kunnen we de vastgeroeste 10-minutengesprekken voortaan in een andere vorm gieten? Zet een gezellige kletspot gevuld met presentaties, complimenten, dilemma’s, vragen van ouders, leerlingen en docenten op tafel en start de dialoog. Een soort gezellig kroegspelletje maar dan zonder drank. Versta jij the art of conversation?

#10minuten | #kletspot | #artofconversation

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.