All I want for Christmas

Holidays are coming

Kerst komt al vroeg op gang in KL. Bij de uitnodiging voor de Christmas bazaar op 2 november kijk ik toch even verbaasd. Ik ben nog helemaal niet in de kerststemming, de Sint is nog niet eens gearriveerd. Kerstmarkten of bazaars zoals ze hier genoemd worden (klinkt net even lekkerder) afstruinen is ook niet zo mijn hobby. Met al die gepunnikte, gehaakte kerstballen en andere prullaria je kerstboom of huis omtoveren tot een waar glitter paleis. Het kan aan mijn huidige gemoedstoestand liggen dat ik misschien wel een klein beetje de Kerstbraderie in het Ginneken mis. De kraampjes heb ik eigenlijk nooit echt gezien. Met vriendinnen liepen we steevast in één rechte lijn naar het kerststalletje. Niet om in het kribbetje te kijken of Jozef en Maria te bewonderen, maar om de gluhweinbar, die toevallig naast de kerststal staat opgesteld, te bezoeken. Prima combi toch? Samen sta je buiten te blauwbekken van de kou met een drankje in de hand en je had een geweldige avond.

What are you doing this Christmas?
Zodra de decembermaand in zicht komt, word ik al een beetje zenuwachtig. Hoe gaan we het dit jaar weer fixen om iedereen van de familie bij elkaar te krijgen. Datum – check, Locatie – check, Diner…. uhm suggesties?
Ondanks dat ik wel een planner ben, vind ik het soms ook gedoe met familie en vrienden al ver van te voren afspreken. Er zijn jaren geweest dat onze Kerstdagen een soort marathon diners waren, in plaats van 2 dagen duurde onze Kerst vier of vijf dagen. Gelukkig hebben we dat inmiddels afgeschaft. Niet vol te houden.
En dit jaar? Ik kan niet wachten op een marathon Kerst met familie en vrienden in Nederland. Niets liever dan dat, ook al duurt het een week!
‘What are you doing this Christmas?’ Dat is de vraag die iedereen aan elkaar stelt in deze periode. Eigenlijk kan je de expat families grofweg indelen. 1. de families die terug gaan naar ‘huis’ (wat de definitie van ‘home’ dan ook is) om kerst met familie en vrienden te vieren. 2. families die vakantie vieren elders in Azië, Australië of in KL blijven‘. Ik moet nog steeds wennen dat iedereen zo makkelijk in en uitvliegt naar diverse bestemmingen. ‘Oh we are going on a trip to Vietnam, Myanmar, Thailand, Australia’. Het klinkt toch net iets anders dan ‘Wij gaan een weekendje naar de Waddeneilanden, lekker uitwaaien…fris het nieuwe jaar in’.

Iedereen vraagt ook ‘When are you decorating your tree?’. Het is medio november en bij het zwembad staat de kerstboom met alle tierelantijn al opgetuigd. Het is dertig graden, ik neem een verkoelende duik in het zwembad onder toeziend oog van de kerstman, de engeltjes fonkelen in de zonnestralen, wij hebben onze eigen glitter tree.
In Maleisië gaan ze vol voor het kerstfeest. Er wordt met Kerst flink uitgepakt, alles kan, niets is te gek. Alle shoppingmalls, en er zijn er nogal veel, zijn versierd met protserige metershoge kerstbomen (één is geen) en kitscherige decoratie. Volgens mij doen ze onderling een wedstrijd voor de trofee meest kitsch kerstboom. En wat zijn ze er dol op. Met selfiestick in hun hand staan ze al klaar. Selfies met de kerstboom, de ‘rudolphs’ met slee, de pakjes, in de stoel met Santa Claus of in de Frozen iglo. Heerlijk om te aanschouwen. Ook al ben je aan de andere kant van de wereld de ‘insta-meisjes’ herken je uit duizenden met overal dezelfde poses. Ik kan er uren naar kijken. Het tafereel aanschouwend in mijn zomerjurkje en flipflops galmt Last Christmas van Wham en het hele skyradio repertoire door de shoppingmall.

Christmas around the world.
Op school wordt er al weken toegewerkt naar één van de hoogtepunten van het jaar. De Christmas party, oftewel ‘Christmas around the world’.
In de weken ervoor zijn alle klassen al druk bezig met het versieren van de ‘klas kerstboom’. Volgehangen met knutsel kerstversiering staan de verschillende kerstbomen in de gezamenlijke hal. ‘Kijk mam, deze heb ik gemaakt voor in onze boom’. Ik kijk vol bewondering naar een halve wc rol waar een ‘reindeer’ van gemaakt is inclusief gewei met Mees’ foto er op. Onze kunstenaar.
Tijdens het ‘Christmas around the world’ feest mogen alle kinderen van de Elementary school in rood-groen gekleed naar school. (deze kleuren vallen bij mij bijna in dezelfde categorie als geel). Mees mocht zelf zijn kerstpak uitzoeken zodat hij deze keer wél zijn outfit zou dragen. Gelukkig werkte de Maleisische post deze keer ook mee en werd het happy kerstpakketje op tijd bezorgd.

In een mooi aangeklede zaal staan per land verschillende tafels opgesteld. Ook nu ontbreken de kerstnummers niet. Op deze dag kunnen de kinderen kennis maken met de kerstviering per land en alles wat er bij hoort. Alle landen hebben zich uitgeleefd. Er zijn creabea tafels waar je een kerstman of sneeuwman in elkaar kunt knutselen, je eigen kerstbal versieren, Christmas cookies maken tot een ware cinema waar je je kerstmoves kan laten zien.
Samen met nog een paar dames sta ik bij de Hollandse tafel. Onze Santa Claus is Sinterklaas. Nog met hun hamsterwangen vol met zelfgemaakte cookies, gingerbread of chocolates van de andere tafels, komen de kinderen in groepen langs. Naast het verhaal van schoenzetten ‘Oh, so if I put all my shoes near the chimney, I got all the presents?’, de wortel voor het paard ‘What’s the story about the carrot?’ en pepernoten proeven ‘Can I taste a cookie?’  is er ook tijd voor een spel. Oudhollands zaklopen, oftewel cadeautjesrace. De kinderen zijn super competitief en hoe ouder hoe fanatieker ze zijn. Om me heenkijkend dringt het ineens tot me door…: Ja, ik ben ook zo’n ‘stay-at-home-mum’ die nu op school helpt. En eigenlijk vind ik het op dat moment best ok. Veel nieuwe ontmoetingen, leuke gesprekken met lieve Indiase vrouwen, uitbundige Amerikanen, vrolijke Scandinaviërs, enthousiaste Italianen en gezellige Australiërs.

Kerst is geen kerst
Kerst is geen kerst zonder de ‘All you need is love’ uitzending (my guilty pleasure). Al is de spanning er ondertussen wel af, de tissuebox is gebleven, dit tot ergernis van manlief.
Wat zeker ook niet mag ontbreken is All I want for Christmas van Mariah Carey. Wanneer dit nummer enthousiast uit de speakers van de shoppingmall klinkt, betrap ik mezelf er op best hard mee te zingen. Het kerstgevoel begint door mijn aderen te stromen.

All I want for Christmas….

#holidaysarecoming #hetisaldecember

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.