Dress to impress?

Festival of (verkleed)feest

Wat is er leuker dan verkleden en je even voordoen als iemand anders. Ik als nuchtere uit de kluiten getrokken Grunningse, die zich sinds 1995 in de gezelligheid van het Zuiden heeft gestort, doe al jaren vrolijk mee.
In Brabant ontkom je ook niet aan ‘verkleedpartijtjes’, met als hoogtepunt DE carnaval. Nou ben ik, als import Brabo, niet zo fanatiek dat ik het hele jaar door consequent geld in mijn spaarpot inleg om daarmee 5 dagen los te gaan. In mijn eerste jaren als onbezonnen student ging ik wel voor die volle dagen feesten. Geen probleem. ’s ochtends met lichte kater je naar bier en friet (ja friet i.p.v. patat) ruikende outfit aantrekken alsof er niks aan de hand is en gaan lalala… Heel gek naarmate je ouder wordt is je hersteltijd helaas iets langer.

Carnaval heeft Mees vanaf zijn jonge jaren al meegekregen. Het begint al op de kinderopvang verkleed als leeuwtje, brandweerman of stoere piloot en later op de kleuterschool werd dit even uitbundig gevierd. Meneer Mees kreeg met de ervaringsjaren ook zo zijn eisen: ‘Mam, ik wil dan wel een politiepak met embleem en politiepet’. Al weken van te voren zorgde ik dat ik ‘de optocht Maandag’ vrij was. Al begrepen niet al mijn collega’s van boven de rivieren dit. ‘Wat ga dan je precies doen? Waarom neem je vrij?’ Nou gewoon met ‘een paar’ andere duizenden mensen verkleed naar een optocht kijken van praalwagens, een paar biertjes drinken en er is muziek.

Cultural Day
Wat een geluk dat Mees op een school zit waar ze veel internationale feesten meepakken. En hoe! In de afgelopen maanden hebben we al tal van festiviteiten gehad van Hari Raya, Halloween, Deepavali tot het International Festival.
Onze vuurdoop was met Hari Raya Cutural Day & Merdeka Day. Oh en of de kinderen dan in traditionele kleding op school willen komen. Bij het lezen van de reminder e-mail van de klassenouder, krijg ik alweer stress en klotsende oksels. Waar ga ik zo’n outfit scoren? School had besloten deze feestdag een week later te vieren en de outfits rond deze tijd niet meer in groten getale in de rekken hangen.
Pling! Het verlossende appje van onze buurvrouw, tevens moeder van Mees’ vriendje. ‘Would you like a traditional outfit for Mees? I am in the store right now’ – YES, please!
Even later verschijnt ze met een mooi glimmend, lekker synthetische broek, blouse en sarong voor om je middel. Bij het zien van zijn outfit krijg ik een felle blik toegeworpen ‘Wat is DAT?!, Nou ik ga dat dus echt niet aan doen!’. Ik vind het lelijk!. Discussie gesloten. Ik weet dat ik op mijn kop kan staan op zo’n moment, maar meneer verandert écht niet van gedachten. ’s ochtends op weg naar school probeer ik het nog één keer: ‘Mees, je traditionele kleding zit in je rugzak voor als je het toch aan wil. Boos hoor ik: ‘Neehee, ik heb toch gezegd dat ik het niet aan doe!.
’s avonds als we de dag doorkletsen krijg ik één vraag: ‘Mam, wanneer is het carnaval op school? Dan wil ik volgende keer wel mijn politiepak of pilotenpak weer aan’. Zijn Brabantse hart sprak even.

 Halloween 
Oma had helemaal uit Nederland een spider outfit meegenomen, wat was Mees er blij mee. De hele middag moest het pak aan. Op de Halloween ochtend zelf was zijn spider spirit alleen ver te zoeken. ‘Ik wil geen spider pak aan’. En in de klas werd het nog een tikkie opgevoerd ‘Mam, ik wil met jou mee‘. En dat voor een echte Brabander die dol is op verkleden (?). In plaats van een feestje werd het een huilpartijtje.

Festival of lights
Ook Deepavali, één van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme, wordt goed gevierd.
De kinderen mogen weer in traditionele kleding naar school, 3x raden wat Mees aan heeft… Ik doe ook geen moeite meer om hem in traditionele kleding te hijsen. Gelukkig gaat het niet alleen om verkleden, maar worden alle elementen van het feest meegenomen. Ze mogen zelf met gekleurde rijst de patronen maken, die rond Deepavali overal op de grond liggen, de zoetigheden koken, maar vooral proeven, er is muziek en er wordt gedanst. Enthousiast laat Mees zijn zelfgemaakte bloemenkrans en armband zien. De week erop komt hij met net zo veel enthousiasme thuis met in zijn hand een beschilderd kommetje . Vol trots hoor ik ‘Kijk mam, heb ik voor Deepavali gemaakt, it’s for a light. Maar geen echt kaarsje in doen, dan gaat mijn kommetje misschien stuk’. Mooi he?’. Ik wist niet dat we een kleine kunstenaar is huis hadden.

fullsizeoutput_f633.jpeg
Flag Parade

Je bent Hollander of niet
Het family event van de school is het International Festival. Het begint op vrijdag met de Flag Parade van de Elementary School. Alle leerlingen mogen in klederdracht of kleuren van hun land naar school. ‘Mam, mag ik dan mijn oranje hockeyschoenen, hockeysokken met Nederlandse vlag en oranje T-shirt aan. Oh en kan je ook een vlag op mijn wang tekenen? Doe ik dat bij jou!’. Waar dit enthousiasme opeens vandaan komt is mij een raadsel. Love it! Mama doet wel mee.
Onder begeleiding van veel muziek verzamelen alle kinderen zich rondom het ‘amphitheatre’. Wanneer het land wordt omgeroepen mogen alle kinderen opstaan en met hun vlag zwaaien en juichen. ‘The Netherlands!’ klinkt het uit de speakers. Onder aanmoediging van meester Chris zie ik Mees half opstaan, zich naar mij omdraaien met bevend lipje en waterige oogjes. Dit is toch wel wat spannend… Later begrijp ik het misverstand, Mees wilde ook met de grote vlag naar het midden om in de circkel te zetten, zijn eigen vlaggetje was te klein.

International Festival
International Festival

De volgende dag is het International Festival. Het is een mix van een culinaire reis langs verschillende landen, lokale of expat ondernemers die hun waar verkopen en spelletjes voor de kinderen. Voor de gelegenheid heb ik mijn Hollandse jurk aangetrokken (een jurkje met de naam Marije kon ik niet laten hangen). Je bent een Hollander of niet, dus heb ik mezelf opgegeven om mee te helpen met de Hollandse tafel. En dan sta je naast de Italianen met de meest heerlijke pasta’s, tiramisu of wat te denken van de diverse dim summetjes aan de andere kant. Wat zijn de culinaire specialiteiten van Nederland? Samen met een paar enthousiast hollanders bakken we poffertjes, verkopen stroopwafels en appeltaarten. Terwijl ik de culinaire hoogstandjes van Nederland aan de man probeer te brengen, struint manlief alle foodstalletjes af en is Mees aan het stuiteren op één van de vele luchtkussen. Alle families slenteren nieuwsgierig langs de tafels, kopen nog wat op de markt of staan te wachten bij de spelletjes. Het is one big happy familiy. De avond wordt spetterend afgesloten met een minutenlang durende vuurwerkshow (daar vliegt het schoolgeld de lucht in…)
We zijn nog lang niet klaar met feestvieren. De voorbereidingen voor de Kerst ‘Christmas around the world’ zijn in volle gang. Onze outfits liggen al klaar!

#festivals | #allesmoetjevieren | #feest

 

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.