3 books for kids

Kom er bij!

Als kind had ik een grote fantasie en wilde lezen net als de ‘grote’ mensen. Gelukkig was mijn mam kleuterjuf geweest, geduldig, en hielp mij hiermee. Voordat ik naar school ging kon ik lezen.
Boeken met mooie foto’s, vormgeving, titels die je verbeelding aanspreken. Een soort verleidingsdans met een boek. Je kan mij geen groter plezier doen dan in een boekwinkel rondsnuffelen. En dan bedoel ik ook écht snuffelen… Niet alleen kijk ik naar het design, ik heb ook de bizarre gewoonte om mijn neus er in te willen steken, de geur van de bladzijden op snuiven en langs mijn gezicht voelen wapperen. Herkenbaar? of is dat heel raar?
In KL kan ik (nog) geen boek lezen. Ga ik weer met die onrust in mijn lijf. Wanneer stopt dit? Overal sleep ik wel een boek mee naar toe. Op het terras, liggend op de bank, bij het zwembad. Het vodje van een papiertje als boekenlegger steekt nog steeds zijn tong uit bij pagina 8. ‘Denk’ ik eindelijk de rust te vinden, dwalen mijn gedachten weer af, doen mijn ogen heel even alsof ze slapen of vliegt een mega bij op mij af…Afgeleid!
Mees probeer ik ook het lezen mee te geven. Wat is er leuker dan je fantasie zijn eigen weg te laten gaan, nieuwe dingen ontdekken, je eigen wereld of imaginary friend creëren. Het leesritueel hoort bij onze Mees-Mama-Moments’. ‘Mam, nog 1 extra verhaaltje? Ah toe? Maham, zo gaat het verhaaltje niet!, je moet het wel goed voorlezen, net zoals gisteren’ (wanneer mijn fantasie een eigen weg inslaat en het verhaal net iets anders wordt dan de avond er voor). In KL gebruik ik vooral 3 boeken voor Mees zijn ‘transition’.

Slaapklets voor kleuters
Dit boek heb ik tijdens mijn afscheid van een aantal lieve collega’s gekregen. Thanks! 😘 Het is een te leuk boekje om niet te delen. ’s avonds voor het slapen start het hele uitkleed-lees-slaap ritueel. Ik hield al vroeg van regelmaat en dat is er nu met geen mogelijkheid uit te krijgen… We liggen samen dicht tegen elkaar aan op Mees’ bed. Bij dit boek gaat het niet om lezen, meer om gezellig de dag door te kletsen. Zeker nu met alle nieuwe indrukken, nieuwe omgeving, school, vriendjes etc is het voor mij een heel handig hulpmiddel om er achter te komen wat Mees zoal heeft gedaan op school, wat hij leuk vindt en hoe hij zich (echt) voelt. In plaats van ‘Alles was leuk, mam. Ik weet het niet meer hoor, dat vertel ik wel een andere keer’, krijg ik nu meer te horen.
Op de linkerpagina staan altijd dezelfde plaatjes en op basis hiervoor kletsen we door de dag. Met de smileys kan Mees aankruisen hoe hij zich voelt, wat hij heeft gedaan. 
‘Mam, ik heb niet geknutseld of getekend vandaag, ik had géén ART class, dat weet je toch wel’.

Op de rechterpagina staat elke keer een ander plaatje van een kort spelletje. Zo liggen we samen onder de deken, dansen, springen we door de kamer met een onderbroek op ons hoofd of sok aan onze oren. Doe ik een frikadel na (is toch nog best lastig ;-))
Daarna is er nog tijd om te kletsen door het beantwoorden van 2 kleine vragen om vervolgens naar bed te gaan. Uiteraard ook op een bijzondere manier. Kruip als een olifant in bed, Mees krijgt nog een mini massage of ik blijf heel even naast hem liggen zingen. (mijn zangtalent is niet van niveau The Voice en vind het knap dat hij daarna alsnog in slaap valt).

Geluk voor kinderen
Droomgeluk, de tien sleutelverhalen voor meer geluk in je leven. Wie wil dit nu niet? ‘Mam, gaan we weer een verhaaltje van de vogels lezen?’. Elke vogel neemt je mee op avontuur waarin hij zo’n gelukssleutel vindt. (jezelf zijn, geven, nieuwe dingen uitproberen, emoties tonen etc.). Alle hoofdpersonages zijn verschillende vogels, maar zijn vermenselijkt. In elk verhaal staat een andere vogel centraal, daarover wordt in een klein kadertekst meer verteld. De eigenschappen van de vogel spelen een rol in het verhaal. Na elk verhaal hebben Mees en ik vaak de boeiendste gesprekken. Of als hij heel moe is een abrupt einde. ‘Mam, mijn hersens slapen al, dat weet ik nu echt niet hoor, maar als ze wakker zijn morgen weet ik het weer’.
Deel 2 ‘Geluk voor kinderen Vriendschap’ gaat specifiek over vriendschap, nieuwe vrienden maken, hoe je vrienden kunt zijn en blijven, samenwerken, elkaar helpen etc. Op een avond zegt Mees blij met zijn hand in de lucht; ‘Kijk ik heb al 5 vriendjes in KL net als in Nederland’. Mam, heb jij eigenlijk ook al nieuwe vriendjes gemaakt? Zo, die komt even binnen…

Nederland
Op school krijgt Mees veel mee over verschillende culturen en gebruiken van over de hele wereld. Dit wordt ook flink gevierd met verkleedpartijtjes, de heerlijkste baksels en alle pracht en praal die erbij hoort. Om hem ook de verschillende plekken van ons land, de tradities en eigenaardigheden van Nederland te laten zien, lezen we af en toe dit boek. ‘Oh dat is het strand bij opa en oma, Amsterdam waar mijn vriendje Lucca woont, kijk de KLM. Wanneer gaan we weer met het vliegtuig? naar Australië of Bouzigues? Wel met de blauwe KLM dan he? (iemand is groot fan van onze nationale luchtvaartmaatschappij…). Het leukste is daarna de gele ballon, kabouter, reiger, pietje, bus, boot, kameleon te vinden die op elke pagina getekend zijn. Al begint het steeds meer op een wedstrijdje te lijken wie ze allemaal als eerste heeft gevonden. Hoezo competitief?
En niet geheel toevallig staat bij Breda het carnaval. ‘Mam, wanneer is het hier carnaval?’ Ik wil dan wel een superhero pak, of als ninja of politieman. Uhm, hier moet ik even iets uitleggen over carnaval, Halloween en andere feestdagen….
Mees heeft toch meer Brabants bloed door zijn gespierde spijker lijf stromen dan ik had gedacht.
Kom er bij! Laat je verwonderen, lees, fantaseer en maak de wereld iets mooier.

#kinderboekenweek | #useyourimagination | #KLLife

Geplaatst door

laugh&smile | 40+ something | marketeer | tikkie eigenwijs en ongeduldig | mamavanstuiterbalMees | Ik word blij van: mooie verhalen | inspirerende en positieve mensen met humor respect voor elkaar | eerlijkheid met ook de rauwe rafelrandjes en imperfecties | de wereld een beetje mooier maken | use your imagination

2 reacties op ‘3 books for kids

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.